Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunija neizvirzīs pretendentus uz ES prezidenta un ārlietu ministra amatiem

Igaunija negatavojas izvirzīt savus kandidātus uz jaunajiem Eiropas Savienības (ES) prezidenta un ārlietu ministra posteņiem un izvēlēsies savu favorītu starp sava reģiona pārstāvjiem, vēsta raidsabiedrība ERR.

"Igaunijai noteikti ir cilvēki, kas spētu spēlēt vadošās lomas dažādās starptautiskās organizācijās, tomēr šobrīd jautājums ir par to, kad un kā būtu pareizi nākt klajā ar šādu iniciatīvu. Mēs redzam, ka no Centrāleiropas un Austrumeiropas reģiona uz šiem posteņiem ir izvirzīti cilvēki, kurus Igaunija noteikti būtu gatava atbalstīt," izteicās Igaunijas parlamenta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons.

Viņš norādīja, ka iespējamais pretendentu loks uz abiem šiem amatiem pagaidām ir tikai spekulatīvs un tas patiesībā izkristalizēsies tikai noslēdzošajās diskusijās Eiropas Padomē. Gadījumā, ja Čehijas prezidents Vāclavs Klauss parakstīs ES Lisabonas līguma ratifikācijas aktu līdz 29.-30.oktobrim, kad notiks Eiropas Padomes sanāksme, jaunais ES prezidents un ārlietu ministrs var tikt iecelts jau šomēnes, piebilda Mihkelsons.

Igaunijas premjers Andruss Ansips Eiropas lietu komisijas sēdē pirmdien izteicās, ka Igaunija uz ES ārlietu ministra posteni varētu atbalstīt līdzšinējā ES paplašināšanās komisāra soma Olli Rēna kandidatūru.