Obama: Kongress apdraud amerikāņu ekonomiku

Amerikas Savienoto valstu ekonomiku gaida graujošs trieciens, ja Kongress nepagarinās nodokļu atvieglojumus virknei strādājošo, paziņojis ASV prezidents Baraks Obama.

Pēc viņa domām, ASV vēl nav pilnībā atguvusies pēc finanšu krīzes, atsaucoties uz Reuters, ziņo Newsru.com.

Baltā nama vadītājs uzstāj uz to, lai nodokļi no strādājošo amerikāņu atalgojuma tiktu samazināti līdz 3,1%. Viņš ierosina šādā veidā iegūstamos līdzekļus aizpildīt, palielinot nodokļus tiem iedzīvotājiem, kuru gada ienākumi pārsniedz vienu miljonu dolāru.

Arī Republikāņu partija iestājas par nodokļu atvieglojumu saglabāšanu, atšķirtas vien abu pušu uzskati, kādā veidā segt piedāvāto atvieglojumu izmaksas.

Republikāņi ASV Senātam prezentējuši savu antikrīzes pasākumu paketi, kurā piedāvāts samazināt valsts pārvaldē nodarbināto cilvēku skaitu un pagarināt ierēdņu atalgojuma iesaldēšanu līdz 2015.gadam. Tieši šie pasākumi, pēc republikāņu domām, ļaus saglabāt minētos atvieglojumus amerikāņiem.

Turpretī demokrāti norāda, ka ar minētā likumprojekta palīdzību viņu politiskie konkurenti cenšas aizsargāt valsts turīgākos iedzīvotājus. Tieši uz šo teoriju balstoties, ASV prezidents plāno veidot savu priekšvēlēšanu kampaņu, uzskata Reuters.

Nesaskaņas par to, kādā veidā samazināt budžeta deficītu starp divām amerikāņu partijām norit jau ilgāk par pusgadu. Domstarpību pārvarēšanai pat izveidota īpaša komisija, kaut arī pagājušajā nedēļā komisijas pārstāvji atzina, ka vienošanos panākt tā arī nav izdevies.

Pasaulē

Saskaņā ar jaunāko Kopenhāgenā bāzētās Eiropas Vides aģentūras (EVA) ziņojumu, tikai 37 procenti no tā dēvētajām virszemes ūdenstilpēm, piemēram, ezeriem vai upēm, 2021. gadā Eiropā bija labā vai ļoti labā ekoloģiskā stāvoklī, vēsta “Deutsche Welle”.