Neatzītajai Dienvidosetijai – neatzīta prezidente

Pēc svētdien notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu anulēšanas nopietni saasinājusies situācija Dienvidosetijā – vakar Gruzijas provinces, kuras pasludināto neatkarību atzinušas vien pāris pasaules valstis, galvaspilsētā Chinvali bija dzirdami šāvieni.

Opozīcijas pārstāve Alla Džiojeva, kurai vēlēšanās izdevās uzvarēt Krievijas atbalstīto Anatoliju Bibilovu, ignorējusi Augstākās tiesas lēmumu, pasludinājusi sevi par prezidenti un paziņojusi par nodomu izveidot Valsts padomi.

Vairāki tūkstoši bijušās izglītības ministres A. Džiojevas piekritēju vakar devās protesta demonstrācijā uz valdības ēku un Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mītni, ziņo RIA Novosti, piebilstot, ka valdības ēkas apsardze, bažījoties par iespējamu uzbrukumu, raidījusi vairākus brīdinājuma šāvienus gaisā. Interfax ziņo, ka CVK ēkā A. Džiojevai izsniegta vēlēšanu protokola kopija, – tā liecina, ka viņa vēlēšanu otrajā kārtā ieguvusi 56% balsu, bet A. Bibilovs bijis spiests samierināties ar 40% balsu. Tomēr CVK vadītāja Bella Pļijeva uzsvērusi, ka šis dokuments jau ir zaudējis spēku pēc Augstākās tiesas lēmuma. Šī instance apmierināja A. Bibilova sūdzību par A. Džiojevas veikto vēlētāju uzpirkšanu un citām nelikumībām, anulēja vēlēšanu rezultātus un izsludināja jaunas vēlēšanas nākamā gada 25. martā.

Līdzšinējais Dienvidosetijas prezidents Eduards Kokoiti vakar preses konferencē paziņoja, ka likums un Augstākās tiesas lēmumi attiecas uz visiem – arī A. Džiojevu un viņas piekritējiem. «No mūsu puses nekādas piekāpšanās nebūs, vēlēšanas notiks martā,» viņš sacījis, uzsverot, ka varasiestādes negrasās traucēt vēlētājiem paust savu brīvo gribu. «Taču mēs esam pret falsifikācijām, pret draudiem un uzpirkšanu. Un nevienam neļausim šādā veidā nākt pie varas,» uzsvēris E. Kokoiti. Apgalvojot, ka neredz veidu, kādā A. Džiojeva un viņas komanda varētu sadarboties ar valstīm, kas atzinušas Dienvidosetijas neatkarību (pirmām kārtām – Krieviju), E. Kokoiti devis mājienu, ka A. Džiojevu atbalsta Gruzija. «Ne tādēļ republikas iedzīvotāji 20 gadus karoja par savu neatkarību un valstiskumu, lai šodien kārtējā kriminālā grupējuma spiediena ietekmē mēs zaudētu gan neatkarību, gan valstiskumu,» prezidenta sacīto citē Interfax.