Lībijai aizrāda par pārkāpumiem

Pirmajā ANO izplatītajā ziņojumā par situāciju Lībijā pēc Muammara Kadāfi režīma gāšanas jaunajām varasiestādēm aizrādīts par cilvēktiesību pārkāpumiem – turpinās represijas pret iespējamajiem M. Kadāfi piekritējiem, bet bijušo nemiernieku grupējumu gūstā atrodas ap 7000 cilvēku, kuriem nav izvirzītas nekādas apsūdzības.

ANO vēstnieks Lībijā Īens Mārtins gan uzsvēris, ka atšķirībā no M. Kadāfi valdības pašreizējās Lībijas amatpersonas šo problēmu atzīst un ir gatavas rīkoties.

ANO izplatītajā ziņojumā uzsvērts, ka Lībijā pašlaik nedarbojas nedz tiesas, nedz centralizēta policija, tādēļ izveidojies juridiskais vakuums. Pēc ANO ģenerālsekretāra Bana Ki Mūna rīcībā esošās informācijas, M. Kadāfi pretinieku gūstā atrodas vismaz 7000 cilvēku, arī sievietes un bērni. Ir ziņas, ka atsevišķos gadījumos viņi pakļauti spīdzināšanai. Iespējams, ka daļa no šiem cilvēkiem patiešām karojusi M. Kadāfi pusē un pastrādājusi kādus noziegumus, taču katru gadījumu nepieciešams izskatīt individuāli, spriežot taisnīgu tiesu, uzsvēris Bans Ki Mūns. «Es domāju, ka jaunās Lībijas līderi patiešām vēlas uzbūvēt sabiedrību, kas balstās uz cilvēktiesību ievērošanu,» savas cerības paudis ANO ģenerālsekretārs.

Samērā lielas bažas ANO izraisījusi attieksme pret M. Kadāfi līdz pēdējam brīdim lojālo pilsētu (Sirtas, Tavergas) iedzīvotājiem un tumšādainajiem ieceļotājiem no Nigērijas, Ganas, Mali un citām Rietumāfrikas valstīm. M. Kadāfi personiskajā apsardzē patiešām bija tumšādaini algotņi, taču pašlaik sabiedrības naids vēršas arī pret parastajiem viesstrādniekiem no šīm valstīm. «Viņiem uzbrūk, viņus aplaupa, piekauj, pazemo,» norādījusi ASV vēstniece ANO Sjūzena Raisa, kura pagājušonedēļ viesojās Lībijā. Viņa informējusi, ka šo problēmu apspriedusi ar Lībijas Nacionālās pagaidu padomes (NTC) līderi Mustafu Abdeldžalilu un jauno Lībijas premjerministru Abdelrahimu al Kibu, uzsverot, ka no amatpersonu puses bijusi pilnīga situācijas izpratne.

Uz to, ka Lībijas jaunās varasiestādes labi apzinās problēmas un ir gatavas tās risināt, norādījis arī pirms diviem mēnešiem ieceltais ANO sūtnis Lībijā Ī. Mārtins. «Ir acīm redzama atšķirība attieksmē starp veco režīmu un jaunajām varasiestādēm, kas nenoliedz, ka reizēm tiek pārkāptas cilvēktiesības, un daudzos gadījumos neliedz starptautisko organizāciju pārstāvjiem tikšanos ar ieslodzītajiem. Jaunais iekšlietu ministrs man pat sacīja, ka viņu priecē publiska kritika, jo tā ļaus ātrāk atrisināt šo problēmu,» sarunā ar BBC sacījis Ī. Mārtins. ANO sūtnis uzsvēris, ka jaunajai valdībai jārisina kompleksi uzdevumi, kas saistīti ar centralizētas valsts pārvaldes izveidošanu. Faktiski visa vara Lībijā joprojām ir dažādu, brīžam savstarpēji naidīgi noskaņotu grupējumu rokās, un ANO amatpersonas jau paudušas bažas, ka to laikus neatbruņošana var novest pie jaunām problēmām.

Pēdējo nedēļu laikā vairākkārt ziņots par bruņotām sadursmēm līdzšinējo sabiedroto starpā, un jaunu kaislību vilni var izraisīt NTC galvenā kara prokurora Jusefa al Aseifra atzinums par jūlijā notikušās nemiernieku militārā komandiera ģenerāļa Abdelfataha Junesa slepkavības apstākļiem. Reuters, atsaucoties uz prokuroru, vēsta, ka atbildība par šo noziegumu gulstoties uz bijušo premjera vietnieku Alī el Essavi un viņa piekritējiem. «Aizdomās turēto vārdu publiska nosaukšana var pastiprināt domstarpības starp dažādām frakcijām,» uzsver Reuters.