Sakarā ar cūku gripu ASV izsludināts ārkārtas režīms

Baraks Obama sakarā ar cūku gripas straujāku izplatību izsludinājis valstī ārkārtēju režīmu, dodot mediķiem plašākas pilnvaras, lai viņi efektīvāk varētu apkarot A(H1N1) paveida gripu, kas visā valstī jau prasījusi vairāk kā 1000 cilvēku dzīvības.

B. Obamas parakstītā deklarācijā norādīts, ka pastāv pandēmijas risks, kas varētu nevajadzīgi noslogot veselības aprūpes sistēmu.

Atbildīgās amatpersonas gan uzsver, ka deklarācija ir drīzāk preventīvs pasākums, bet ne noteikta rīcība, lai atrisinātu radušos situāciju.

Oficiālā vēstulē kongresam Obama skaidrojis šāda soļa nepieciešamību sekojoši: „Šāds solis sperts, lai sagatavotos iespējai, ka slimības izplatība valstī varētu strauji paātrināties un pārslogot veselības aprūpes dienestu resursus.”

ASV veselības ministre Ketlīna Sibeliusa iepriekš jau brīdināja, ka vakcīnas pret cūku gripu tiek izpirktas daudz straujāk nekā tās atkal tiek saražotas.

Deklarācija paredz, ka ASV veselības ministre var iekārtot speciālas telpas, lai izolētu iespējamos gripas slimniekus no citiem pacientiem.

Svarīgākais