Ēģiptiešu protesti nerimstas

Vakar visas dienas garumā nerimās saspīlējums Ēģiptes galvaspilsētā Kairā un citās lielākajās valsts pilsētās, kur simtiem tūkstoši demonstrantu pieprasīja militāristiem, kuri kontrolē Ēģipti kopš prezidenta Hosnī Mubāraka gāšanas, atteikties no daļas pilnvaru.

Divdomīgā situācijā nonācis grupējums Musulmaņu brālība, kas atbalsta protestus, bet tajā pašā laikā nevēlas, lai to dēļ tiktu atceltas parlamenta vēlēšanas, kurās islāmistiem ir lielas izredzes uz uzvaru.

Nemieri Ēģiptē sākās sestdien, kad ar militārā režīma valdīšanu neapmierinātie ļaudis atsāka protesta akcijas Kairas Tahrira laukumā. Demonstrācijas, kas ik pa laikam izvēršas sadursmēs ar armiju un policiju, pārsviedušās arī uz citām Ēģiptes pilsētām – Reuters vakar ziņoja, ka vardarbība prasījusi vismaz 36 cilvēku dzīvības, bet vairāk nekā 1250 cilvēku nemieros guvuši ievainojumus. Vakar demonstranti bija plānojuši Tahrira laukumā pulcēt vismaz miljons cilvēku, taču ir apšaubāmi, vai tas viņiem izdevies, jo Musulmaņu brālība aicinājusi

savus biedrus šajā akcijā neiesaistīties.

Ēģiptes bruņoto spēku augstākā padome (SCAF), kas pārņēmusi varu pēc H. Mubāraka gāšanas, vakar sprieda, vai pieņemt premjera Esama Šarafa valdības demisiju. Novērotāji atzīst, ka no tā nebūtu lielas jēgas, jo protestētāji uzstājas nevis konkrēti pret šo valdību, bet gan visu SCAF ar tās līderi, bijušo aizsardzības ministru Mohammedu Tantavi priekšgalā. Pēc protestētāju domām, 76 gadus vecais feldmaršals M. Tantavi ir nodevis Ēģiptes revolūcijas ideālus, deviņu mēnešu laikā, kopš gāzts H. Mubāraks, nav uzlabojusies nedz situācija demokrātijas jomā, nedz valsts ekonomika. Lielāko sašutumu izraisa fakts, ka SCAF padarījusi nesaprotamas parlamenta vēlēšanas (tās paredzēts uzsākt nākamnedēļ, taču vēlēšanām būs trīs kārtas un tās ilgs līdz pat februārim), vilcina prezidenta vēlēšanu datuma izsludināšanu un jaunajā konstitūcijas projektā paredzējusi dažādas privilēģijas bruņotajiem spēkiem. Pirmdienas vakarā izplatītajā paziņojumā SCAF rīcību pēdējo mēnešu laikā kritizējusi arī organizācija Amnesty International, kas norādījusi, ka kopš revolūcijas Ēģiptē mainījusies tikai izkārtne, bet militāristi valda tādā pašā stilā kā savulaik H. Mubāraka režīms.

Pasaulē

Kopš Izraēlas un palestīniešu grupējuma "Hamās" kara sākuma pagājušā gada oktobrī Lielbritānijā ievērojami pieaudzis antisemītisku incidentu skaits, tam sasniedzot jaunu rekordu, trešdien paziņojusi ebreju labdarības organizācija.