Mazgadīgs izvarotājs noslepkavo meiteni

© Scanpix

Plašu rezonansi Francijā izraisījis gadījums, kad kāds 17 gadus vecs, iepriekš par izvarošanu sodīts jaunietis izvarojis un noslepkavojis 13 gadus vecu skolas biedreni.

Francijas valdība īpaši sasauktā sēdē atzinusi, ka šis notikums liecina par to, ka valstī nav skaidras politikas attiecībā uz mazgadīgo pastrādātajiem noziegumiem un trūkst koordinācijas starp tieslietu struktūrām un skolām.

BBC atgādina, ka 13 gadus vecā Šambonas pie Liņonas skolniece Agnese Morēna pazuda pagājušajā trešdienā, bet viņas līķis piektdien tika atrasts mežā netālu no pilsētas. Tiesu medicīnas ekspertīze liecināja, ka meitene ir izvarota un noslepkavota, viņas līķi slepkava mēģinājis sadedzināt. Jau nākamajā dienā tika aizturēts iespējamais nozieguma izdarītājs – 17 gadus vecais Matjē, kurš pavisam nesen bija atbrīvots no cietuma, kurā pavadīja četrus mēnešus par kādas mazgadīgās izvarošanu. Izrādījies, ka skolas vadībai nav bijis ne jausmas, kāpēc Matjē atradies ieslodzījumā.

«Jā, mēs zinājām, ka viņš ir sodīts, taču neviens mūs neinformēja, par kādiem noziegumiem. Ja mēs to būtu zinājuši, nekādā gadījumā nebūtu uzņēmuši viņu savā skolā, jo tā nav pienācīgi aprīkota,» sarunā ar AFP sacījis skolas direktors Filips Bovēns, piebilstot, ka, pēc viņa domām, jauniešiem, kuri pastrādājuši tik smagus noziegumus, vajadzētu apmeklēt specializētas mācību iestādes. Līdzīgās domās ir arī Francijas mediji, kuri pauž neizpratni gan par to, ka jaunietim par izvarošanu nācies nebrīvē pavadīt tikai četrus mēnešus, gan par to, ka Tieslietu ministrija un policija nav darījušas neko, lai uzraudzītu, ar ko viņš nodarbojas, iznācis brīvībā.

Noslepkavotās meitenes vecāki Paola un Frederiks Morēni sarunās ar žurnālistiem sacījuši, ka viņu meita noteikti būtu dzīva, ja nebūtu nolaidības no ierēdņu un skolas vadības puses. Tam piekritis arī Francijas iekšlietu ministrs Klods Geāns, kas pēc valdības ārkārtas sēdes televīzijas kanālam TF1 sacījis, ka konservatīvo valdība vēl pirms nākamajā gadā paredzētajām parlamenta un prezidenta vēlēšanām par vienu no savām prioritātēm noteiks nepilngadīgo noziedznieku tieslietu sistēmas reformu. Arī premjers Fransuā Fijons atzinis, ka šādiem mazgadīgiem noziedzniekiem būtu jāmācās specializētās izglītības iestādēs.

Pasaulē

Kopš Izraēlas un palestīniešu grupējuma "Hamās" kara sākuma pagājušā gada oktobrī Lielbritānijā ievērojami pieaudzis antisemītisku incidentu skaits, tam sasniedzot jaunu rekordu, trešdien paziņojusi ebreju labdarības organizācija.