Francijā notiks konference par Baltijas valstu neatkarību

Baltijas valstu vēstniecības trešdien Francijas ārlietu ministrijā rīkos konferenci "Zaudētā un atgūtā brīvība. Francija un Baltijas valstu neatkarība. 1921–1991", informē Ārlietu ministrijas Preses centrā.

Konference tiek organizēta par godu Baltijas valstu un Francijas diplomātisko attiecību atjaunošanas 20.gadadienai, kā arī Baltijas valstu neatkarības "de iure" atzīšanai, ņemot vērā Francijas lomu šo vēstures notikumu kontekstā.

Konferenci ievadīs diskusija par Baltijas valstu neatkarības atzīšanu pēc Pirmā pasaules kara ar Francijas un Baltijas valstu vēsturnieku un pētnieku dalību. Par Latvijas un Francijas attiecību sākumu savu skatījumu piedāvās Latvijas Universitātes profesors Ēriks Jēkabsons, kurš ir vairāku Eiropas vēstures starpkaru periodam veltītu nozīmīgu zinātnisko publikāciju autors.

Pēcpusdiena būs veltīta diplomātisko attiecību atjaunošanai 1991.gadā, un zinātnisku ieskatu šajā procesā sniegs latviete Parīzes politisko zinātņu institūta vēstures centra doktorante Una Bergmane. Pēcpusdienas sesijā ir paredzēta arī diskusija, kuru vadīs Roberta Šūmaņa fonda prezidents Žans Dominiks Džuliani. Šajā diskusijā piedalīsies tā laika notikumu aculiecinieki – pašreizējais Igaunijas vēstnieks NATO Jiri Luiks, Lietuvas Neatkarības deklarācijas parakstītājs 1990.gada 11.martā Emanuelis Zingeris, kā arī Francijas pirmie vēstnieki Rīgā, Viļņā un Tallinā ‒ Žaks de Boss, Filips de Surmēns un Žaks Uncingers.

Pēc konferences triju Baltijas valstu vēstniecības organizē svinīgu pieņemšanu. Gan uz konferenci, gan uz pieņemšanu ir aicināti Francijas valdības un ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvji, vēsturnieki, vēstures pētnieki un studenti, starptautisko organizāciju darbinieki, Francijā dzīvojošie latvieši, igauņi un lietuvieši, triju Baltijas valstu goda konsuli, kā arī citi Baltijas valstu draugi un atbalstītāji.