Somija "Nord Stream" būvniecību varētu apstiprināt līdz gada beigām

Somija līdz gada beigām varētu dot atļauju gāzes vada "Nord Stream" būvēšanai savā ekonomiskajā zonā, pēc tikšanās Sanktpēterburgā ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu sacīja Somijas valdības vadītājs Mati Vanhanens.

"Somijas valdība lēmumu par "Nord Stream" būvēšanu tās ekonomiskajā zonā varētu pieņemt novembra sākumā," sacīja Vanhanens. "Pēc tam vides dienesti dos savu slēdzienu par gāzes vada būvniecību. Mēs ceram, ka tas notiks līdz gada beigām."

Dānijas enerģētikas aģentūra otrdien apstiprināja projektu, vienlaikus noliedzot, ka tas rada risku apkārtējai videi.

Cauruļvadu paredzēts izbūvēt Baltijas jūrā, savienojot Viborgu Krievijā un Greifsvaldi Vācijas ziemeļos. Tā celtniecību paredzēts uzsākt 2010.gada pirmajā pusē.

Projekts Somijā un Zviedrijā vēl jāapstiprina. Krievijā un Vācijā tas tiek atbalstīts, bet ne Polijā un Baltijas valstīs, kur uzskata, ka tā vienīgais mērķis ir apiet to teritoriju.

Pasaulē

Austrijā notikušajās parlamenta vēlēšanās svētdien uzvarējusi labēji populistiskā un nacionālkonservatīvā Brīvības partija (FPÖ), kas apsteigusi kanclera Karla Nēhammera pārstāvēto konservatīvo Tautas partiju (ÖVP), liecina sākotnējās aplēses.

Svarīgākais