Eiroparlamenta deputāti prasa neitrālu internetu visā ES

Interneta atklātā un neitrālā būtība ir inovāciju un patērētāju pieprasījuma galvenais virzītājspēks, teikts rezolūcijas projektā, par kuru Eiropas Parlaments balsos ceturtdien.

Deputāti prasa patērētāju netraucētu piekļuvi vietnēm un lietojumprogrammām, neatkarīgi no interneta pakalpojumu sniedzēju noteiktajām prioritātēm.

Jēdziens „tīkla neitralitāte” ietver ideju par visu interneta datu vienlīdzību neatkarīgi no to avota vai galamērķa. Tas nozīmē, ka interneta lietotājiem jānodrošina piekļuves iespējas informācijai vai lietojumprogrammām atbilstīgi viņu izvēlei.

Lai izvairītos no tīkla pārslodzes un nodrošinātu pakalpojumu kvalitāti, interneta pakalpojumu sniedzēji regulē datu plūsmu, nošķirot dažādās tīmekļa vietnes un lietojumprogrammas. Tomēr viņu izmantotie paņēmieni var arī palēnināt piekļuvi pakalpojumiem vai lietojumprogrammām, kas nav definētas kā prioritāras, vai pasliktināt citu pakalpojumu kvalitāti.

Rūpniecības komitejas deputāti tomēr norāda „uz iespējamām pret konkurenci vērstām un diskriminējošām darbībām datplūsmas pārvaldībā” un aicina Komisiju izvērtēt, vai ir nepieciešami turpmāki pasākumi, lai nodrošinātu vārda brīvību, piekļuves brīvību informācijai, patērētāju izvēles brīvību un plašsaziņas līdzekļu plurālismu.

Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejas locekļi uzskata, ka visām iesaistītajām personām būtu izdevīgi, ja Komisija ierosinātu ES līmeņa pamatnostādnes, tostarp attiecībā uz mobilo sakaru tirgu, lai nodrošinātu, ka telekomunikāciju paketes noteikumi tīkla neitralitātes jomā tiek pienācīgi un konsekventi piemēroti un īstenoti.

EP rezolūcija ir atbilde uz Komisijas paziņojumu par tīkla neitralitāti, kurā atzīmēts, ka šajā posmā nav skaidras nepieciešamības pēc papildu Eiropas līmeņa regulējoša iejaukšanās, un ka ES telesakaru noteikumi par pārredzamību, komutāciju ( no viena ISP uz citu) un pakalpojumu kvalitāti ir pietiekami, lai aizsargātu atklātu un neitrālu internetu.

Deputāti aicina Komisiju kopā ar BEREC (Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādi) un sadarbībā ar dalībvalstīm cieši uzraudzīt attīstību datplūsmas pārvaldības prakses un starpsavienojumu līgumu jomā.

Viņi arī uzsver „nepieciešamību ļaut patērētājiem izdarīt uz informāciju balstītu izvēli un garantēt efektīvas iespējas izvēlēties jaunu pakalpojumu sniedzēju, kas vislabāk atbilst viņu vēlmēm un prioritātēm, tostarp saistībā ar lejupielādes un pakalpojumu ātrumu un apjomu.”

2011. gada jūnijā Nīderlande kļuva par pirmo Eiropas valsti, kurā tīkla neitralitāte tika noteikta ar likumu.

Svarīgākais