ASV pitons aprijis veselu briedi

© Scanpix

ASV Floridas štatā nošauts vairāk nekā četrarpus metrus garš pitons, kas īsi pirms tam bija ieturējis pamatīgu maltīti, aprijot aptuveni 34 kilogramus smagu briežu mātīti. Milzīgā čūska bija tā pieēdusies, ka nespēja aizbēgt no vajātājiem.

Floridas laikraksti atgādina, ka Birmas pitoni vēsturiski šajā štatā un vispār Ziemeļamerikā nav dzīvojuši. Taču pēdējo gadu laikā aizvien biežāk bezatbildīgi eksotisko dzīvnieku mīļotāji, kad mīluļi izaug pārāk lieli vai vienkārši apnīk, mēdz tos izmest no mājas. Floridas klimats un Evergleidas purvāji žņaudzējčūskām ir ļoti piemērota vide, tāpēc nav pārsteigums, ka štata varas iestādes sacēlušas trauksmi un izveidojušas īpašas vienības, kuru uzdevums ir iznīdēt lielos rāpuļus.

Vienai no šādām vienībām pamatīgi paveicies – tai izdevies iznīcināt līdz šim lielāko Floridas štatā manīto pitonu. «Par milzīgās čūskas atrašanās vietu mūs informēja kāds vietējais iedzīvotājs. Mēs nemaz necerējām uz panākumiem, jo parasti brīdī, kad ierodamies vietā, kur redzēts kāds rāpulis, tas jau paspējis mainīt dislokācijas vietu. Taču šoreiz mums paveicās – pitons nule kā bija kārtīgi paēdis, mēģināja sagremot medījumu un nebija noskaņots kustēties,» stāstījis viens no čūsku iznīcināšanas komandas pārstāvjiem. Tā kā viņiem dots rīkojums čūskas iznīcināt, lielo pitonu nemaz nav mēģināts sagūstīt dzīvu – tagad par to nožēlu izsaka gan paši čūsku iznīcināšanas komandas pārstāvji, gan vietējo zoodārzu darbinieki, kuri būtu bijuši gatavi pieņemt tik ievērojamu eksemplāru.

Tas, ka čūska aprijusi kādu lielu dzīvnieku, bija skaidrs uzreiz – tās ķermenis kuņģa apvidū bija pamatīgi uzbriedis, sasniedzot vairāk nekā 1,1 metra apkārtmēru. Čūsku iznīcinātāji slēguši derības par to, kas ir pitona vēderā, un uzvarējis kāds puisis, kurš uzskatījis, ka čūska aprijusi briedi. Iepriekš nogalināto pitonu vēderos atrasti gan mazi grauzēji, gan nelieli aligatori, gan pat citas čūskas.