Britu tiesa izmeklē noklausīšanās skandālu

Londonas tiesā vakar uzsākta publiskā izmeklēšana, kas saistīta ar nu jau slēgtā tabloīda The News Of The World darbinieku veikto tālruņu sarunu noklausīšanos. Procesā, kuru vada tiesnesis Braiens Līvisons, netiks meklēti un noteikti vainīgie – tā vietā izmeklēšanas uzdevums ir noskaidrot situāciju, kas valda mediju ētikas un pašcenzūras jomā, atklāt skandāla iemeslus un izdarīt secinājumus, lai šāda situācija vairs nekad neatkārtotos.

BBC atgādina, ka austrāliešu magnātam Rūpertam Mērdokam piederošais tabloīds The News Of The World šopavasar tika pieķerts plašā sabiedrības izspiegošanā – žurnālisti nelegāli noklausījušies telefona sarunas, nolīguši detektīvus, kuri izsekojuši un izspiegojuši presi interesējošos ļaudis, pat maksājuši policijai, kas dalījusies konfidenciālā informācijā. Lielāko sabiedrības sašutumu izraisīja fakts, ka par izspiegošanas upuriem bija kritušas ne tikai slavenības vai politiķi, bet arī noziegumu un terora aktu upuri – vairāku gadu laikā kopumā aptuveni 6000 cilvēku. Kaut gan The News Of The World jau ir slēgta, britu policija izvirzījusi apsūdzības 16 cilvēkiem, kas strādājuši kompānijā News International – izmeklēšana šajā lietā vēl turpinās.

Reuters norāda, ka publiskās izmeklēšanas pirmajā posmā B. Līvisona vadītā tiesa koncentrēsies uz attiecībām starp sabiedrību un medijiem. Paredzēts uzklausīt gan juristus un citus ekspertus, gan noklausīšanās skandālā cietušos, gan žurnālistus – R. Mērdoka pārstāvji gan pauduši nožēlu, ka nepietiekami plaši ir pārstāvēti tieši dzeltenās preses darbinieki. Tiesnesis uzsvēris, ka šīs izmeklēšanas daļas uzdevums ir ne tik daudz rakņāties pagātnē, kā noskaidrot, vai pašlaik, jau vairāk nekā pusgadu pēc skandāla, mediju darbība tiek kaut kādā veidā kontrolēta no sabiedrības puses.

BBC vēsta, ka izmeklēšanā piedalīsies 53 cilvēki, kuri atzīti par noklausīšanās skandāla upuriem. Viņu vidū ir arī 2002. gadā noslepkavotās Millijas Dauleres vecāki. Pēc tam, kad meitenīte pazuda, The News Of The World žurnālistiem izdevās uzlauzt viņas mobilā tālruņa balss pastkastīti, tika veiktas dažādas manipulācijas, lai no tās iegūtu informāciju, kas galu galā vecākiem radīja maldīgu pārliecību, ka viņu meita vēl ir dzīva. Kaut gan News International piekritusi vecākiem samaksāt 2 miljonu sterliņu mārciņu lielu kompensāciju, viņi neatsakās no savām pretenzijām pret korporāciju. Izmeklēšanas gaitā gatavojas liecināt arī Portugālē pazudušās un tā arī neatrastās britu meitenītes Magdalēnas Makkennas vecāki. Plānots, ka cietušo uzklausīšana notiks nākamajā nedēļā.

Pagaidām nav zināms, vai uz tiesas zāli tiks aicināts arī R. Mērdoks un viņa dēls Džeimss, kurš vadīja kompānijas atzaru Lielbritānijā. Iepriekš abi jau snieguši paskaidrojumus Lielbritānijas parlamentā, taču tagad britu politiķi konstatējuši, ka uz daudziem jautājumiem

Dž. Mērdoks nav atbildējis pietiekami vaļsirdīgi, tāpēc vēlas viņu izsaukt uz jaunu nopratināšanu. Publiskās izmeklēšanas otrā daļa paredz izpētīt konkrētā skandāla apstākļus un žurnālistu nelikumīgās darba metodes, tomēr B. Līvisons norādījis, ka šie jautājumi tiks skatīti tikai pēc tam, kad oficiālo krimināllietas izmeklēšanu būs pabeidzis Skotlendjards.

Pasaulē

Brazīlijas Augstākās tiesas tiesnesis Alešandri di Moraiss otrdien lika atbloķēt sociālo mediju platformas "X" kontus bankās pēc tam, kad "X" piekrita samaksāt naudassodus vairāk nekā piecu miljonu ASV dolāru apmērā.