Monti veido Itālijas tehnokrātu valdību

© Scanpix

Itālijas premjerministra amatam nominētais bezpartijiskais ekonomists Mario Monti vakar uzsācis sarunas ar parlamentā pārstāvētajām partijām par jaunās valdības sastāvu.

Biržas uz ziņām par to, ka premjera pienākumi uzticēti cilvēkam ar lielu darba pieredzi Eiropas Savienības struktūrās (viņš ir bijušais iekšējā tirgus, bet vēlāk konkurences komisārs), lieliskām ekonomista zināšanām un labām attiecībām ar finanšu elites pārstāvjiem, reaģējušas ar eiro kursa un Eiropas kompāniju akciju cenas paaugstināšanos.

«Es domāju, ka Monti valdība tiks izveidota līdz piektdienai un gūs atbalstu abās parlamenta palātās,» vakar intervijā Itālijas televīzijai sacījis Itālijas parlamenta apakšpalātas spīkers Džanfranko Fini. Svētdien notikušo pārrunu laikā 68 gadus vecais M. Monti no drošinājies ar Itālijas spēcīgāko partiju – gan labējo, gan kreiso – atbalstu, un vienīgi Zieme ļu līga paziņojusi, ka savu viedokli darīs zināmu pēc tam, kad būs noskaidrojies valdības sastāvs un publiskota tās programma. Neoficiāla informācija liecina, ka M. Monti plāno veidot nelielu valdību, kurā būs tikai 12 ministri, turklāt lielākā daļa no viņiem varētu būt ar partijām nesaistīti profesionāļi.

Valdības galvenais un faktiski arī vienīgais uzdevums būs realizēt ar ES saskaņoto Itālijas ekonomiskās attīstības plānu, kuru parlaments lielā steigā apstiprināja pagājušās nedēļas nogalē – vēl pirms premjera Silvio Berluskoni kabineta demisijas. Nolūkā samazināt budžeta deficītu šis plāns paredz gan valsts izdevumu samazināšanu, gan ienākumu palielināšanu, izmantojot tādus līdzekļus kā nodokļu paaugstināšana un valsts īpašuma privatizācija. Pagaidām nav skaidrs, vai M. Monti gatavojas koriģēt šo plānu, lai gan nav šaubu, ka savas idejas viņam ir. Eventuālā premjera darbu gan ievērojami var apgrūtināt tas, ka viņam vienalga būs jāatskaitās parlamenta priekšā, kur katrai partijai ir savas intereses. Piemēram, S. Berluskoni pēctecis Tautas Brīvības partijas vadītāja postenī Andželino Alfāno jau pieprasījis no M. Monti garantijas, ka viņa valdība atkāpsies, līdzko nepieciešamās reformas būs realizētas un draudi, ka Itālijai būs nepieciešams starptautiskais aizdevums, zuduši. Kreisie, gluži otrādi, uzskata, ka šai valdībai būtu jāstrādā līdz pašreizējā parlamenta pilnvaru beigām, tātad 2013. gada pavasarim. Savukārt Ziemeļu līga pieprasa, lai M. Monti valdība atteiktos no ieceres paaugstināt pensionēšanās vecumu sievietēm no 62 līdz 65 gadiem.

Pasaulē

Brazīlijas Augstākās tiesas tiesnesis Alešandri di Moraiss otrdien lika atbloķēt sociālo mediju platformas "X" kontus bankās pēc tam, kad "X" piekrita samaksāt naudassodus vairāk nekā piecu miljonu ASV dolāru apmērā.