Izraēla neplānojot uzbrukumu Irānai

Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks noliedzis medijos parādījušās ziņas, ka Izraēla gatavo preventīvu triecienu pa Irānas kodolobjektiem un pašlaik cenšas nodrošināties ar ASV un Lielbritānijas atbalstu.

Gan Irāna, gan Krievija brīdinājušas, ka šādam uzbrukumam varētu būt katastrofālas sekas, militāra trieciena iespēju noliegušas arī Francijas un Vācijas amatpersonas.

Pēc tam, kad Izraēlas prezidents Šimons Peress pagājušās nedēļas nogalē atzina, ka Irāna, izstrādājot savus kodolieročus, rada nāves draudus Izraēlai, un pieļāva preventīva trieciena iespēju, mediji ziņojuši, ka šāds uzbrukums jau tiekot plānots. Izraēlas laikraksts Haaretz raksta, ka to atbalsta gan premjers Benjamins Netanjahu, gan ārlietu ministrs Avigdors Libermans, gan aizsardzības ministrs Ehuds Baraks. Savukārt The Guardian vēstījusi, ka E. Baraka nesenās vizītes Londonā laikā notikusi iespējamā trieciena saskaņošana ar britu un amerikāņu militārpersonām.

«Karš nav nekāds pikniks. Mēs vēlamies pikniku, mēs nevēlamies karu,» vakar sarunā ar Izraēlas radio sacījis E. Baraks, uzsverot, ka nekādi lēmumi, par kuriem baumo masu saziņas līdzekļi, Izraēlas valdībā nav pieņemti. Vienlaikus ministrs uzsvēris, ka Izraēlas pienākums ir pašai parūpēties par savu drošību un tai jābūt sagatavotai visdažādākajiem notikumu pavērsieniem. «Ir jāizskata visas iespējas, kas palīdzētu savaldīt Irānas kodolambīcijas,» uzsvēris E. Baraks.

Jāatgādina, ka šonedēļ Starptautiskā Atomenerģētikas aģentūra (IAEA) plāno nākt klajā ar kārtējo ziņojumu par Irānas kodolprogrammu. No neoficiāliem avotiem kļuvis zināms, ka tajā būs uzsvērta Irānas vēlme izstrādāt kodolieročus un precizēts, cik tālu uz priekšu Irānai šajā jomā izdevies pavirzīties. Irānas prezidents Mahmūds Ahmadinedžāds ziņojumu jau paspējis nodēvēt par «viltojumu», atkārtojot, ka Irānai kodoltehnoloģijas nepieciešamas tikai miermīlīgiem mērķiem – enerģijas iegūšanai.

Francijas ārlietu ministrs Alēns Žipē vakar uzsvēris, ka Parīze, protams, ir «ļoti noraizējusies» par Irānas kodolprogrammas iespējamo militarizāciju, taču kategoriski iebilst pret militāru risinājumu, ziņo Reuters. Arī Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle intervijā Hamburger Abendblatt sacījis, ka iebilst pret militāru risinājumu. «Man šķiet, ka pašlaik notiekošās debates drīzāk stiprina nekā vāji na Irānas vadību,» viņš piebildis.