Tokijā pārbauda radiācijas līmeni pārtikā

Vēloties kliedēt iedzīvotāju bažas par paaugstinātu radiācijas līmeni veikalos nopērkamajos pārtikas produktos, Japānas galvaspilsētas Tokijas valdība devusi rīkojumu uzsākt regulāras produktu pārbaudes.

Kopš 11. marta, kad pēc spēcīgas zemestrīces un cunami notika avārija Fukušimas atomelektrostacijā, jau vairākkārt sacelta trauksme tā dēļ, ka pārdošanā nokļuvuši pārtikas produkti ar paaugstinātu radiācijas līmeni.

«Mēs esam sākuši veikt regulāras pārbaudes pārtikas produktiem, kurus iespējams iegādāties lielveikalos un citās mazumtirdzniecības vietās,» sarunā ar AFP stāstījis Tokijas municipalitātes pārstāvis, piebilstot, ka pārbaudes uzsāktas pēc iedzīvotāju lūguma. Kopš marta, kad notika avārija, noteikts aizliegums no Fukušimas un vairākām citām provincēm piegādāt virkni pārtikas produktu – svaigus dārzeņus, gaļu, pienu un tā izstrādājumus, zivis, sēnes un tēju. Tomēr speciālisti bijuši spiesti atzīt, ka radioaktīvos izmešus no avarējušās atomelektrostacijas vējš reizēm aiznesis ļoti tālu. Rudenī tirdzniecībā, piemēram, nonāca liellopu gaļa ar paaugstinātu radiācijas līmeni, un amatpersonas atzina, ka nav bijis ne jausmas, ka radioaktīvais piesārņojums sasniedzis arī provinci, kurā ražota šī gaļa.

Pirms dažām nedēļām tika sacelta arī trauksme par radioaktīva ūdens nonākšanu tirdzniecībā, un Tokijas varas iestādes paziņojušas, ka turpmāk ik nedēļu pārbaudīs vismaz 20 līdz 30 produktus – gan svaigus, gan jau pārstrādātus. Visa informācija par šiem testiem būs pieejama municipalitātes interneta mājaslapā, bet, ja kādos produktos radiācijas līmenis nopietni pārsniegs pieļaujamo, tie nekavējoties tiks izņemti no tirdzniecības. «Pārbaudes veic arī centrālā valdība un provinču dienesti, ceram, ka kopīgi mums izdosies garantēt tikai drošu produktu nonākšanu tirdzniecībā,» uzsvēris Tokijas municipalitātes pārstāvis.

Pasaulē

Brazīlijas Augstākās tiesas tiesnesis Alešandri di Moraiss otrdien lika atbloķēt sociālo mediju platformas "X" kontus bankās pēc tam, kad "X" piekrita samaksāt naudassodus vairāk nekā piecu miljonu ASV dolāru apmērā.