ASV pārtrauc finansēt UNESCO

ASV šodien,31.oktobrī, reaģējot uz Palestīnas uzņemšanu par Apvienoto Nāciju Organizācijas Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) dalībnieku sastāvā, paziņoja,ka aptur savu finansiālo ieguldījumu UNESCO, ziņo aģentūra France-Presse.

"Mums novembrī vajadzētu veikt 60 miljonu ASV dolāru (30 miljonu latu) maksājumu UNESCO, bet mēs neveiksim šo maksājumu," reportieriem paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretāre Viktorija Nulenda.

Nulenda Palestīnas uzņemšanu šajā organizācijā nosauca par "pārsteidzīgu un nožēlojamu soli",norādot, ka tas grauj starptautiskos miera centienus un cerības uz tiešām sarunām par palestīniešu valsti.

Baltā nama administrācijas pārstāve valsts sekretāre Hilarija Klintone jau 5. oktobrī teica, ka Palestīnas uzņemšanas gadījumā ASV pārtrauks maksājumus UNESCO.

ASV lēmums apturēt dalības naudas maksāšanu nozīmē, ka UNESCO ik gadu zaudēs 653 miljonus ASV dolāru jeb 22% no sava gada budžeta.

Izraēlas galvenā sabiedrotā ASV 90.gados nolēma nemaksāt dalības naudu jebkurā no ANO organizācijām, kas uzņemtu Palestīnu kā pilntiesīgu dalībvalsti.

Izraēlas vēstnieks UNESCO Nimrods Barkans iepriekš pirmdien paziņoja, ka Izraēla ir samierinājusies ar to, ka UNESCO Ģenerālā asambleja balsojumā pirmdien atbalstīs dalībvalsts tiesību piešķiršanu Palestīnai, tomēr šāda balsojuma gadījumā nemaksās dalības naudu UNESCO.

UNESCO Ģenerālā asambleja pirmdien,31. oktobrī, Parīzē nolēma uzņemt Palestīnu par UNESCO dalībnieci. Par Palestīnas uzņemšanu UNESCO nobalsoja 107 valstis, 14 valstis bija pret un 52 valstis atturējās, tostarp arī Latvija.

Francija, kas pauda nopietnas bažas par balsojumu, atbalstīja Palestīnas uzņemšanu UNESCO, tāpat to darīja arī praktiski visas arābu, Āfrikas, Latīņamerikas un Āzijas valstis, tostarp Ķīna un Indija.

Savukārt pret Palestīnas uzņemšanu bija tādas valstis kā Izraēla, ASV, Kanāda, Austrālija un Vācija, bet Latvija, Japāna un Lielbritānija bija to valstu vidū, kas atturējās.

"Pēc šodienas balsojuma UNESCO dalībvalstu skaits sasniedz 195," teikts organizācijas izplatītajā paziņojumā.

Latvija bija viena no tikai četrām valstīm, kas UNESCO izpildkomitejā 5.oktobrī balsoja pret Palestīnas lūguma uzņemt to UNESCO ar dalībvalsts tiesībām izskatīšanu.

UNESCO izpildkomiteja lēmumu atbalstīt Palestīnas lūguma izskatīšanu UNESCO Ģenerālajā asamblejā pieņēma sēdē 5.oktobrī Parīzē, 40 valstīm balsojot par, četrām - pret, bet 14 - atturoties. Pret balsojušās valstis bija ASV, Latvija, Rumānija un Vācija.

Palestīnas lūgums par uzņemšanu UNESCO ar dalībvalsts tiesībām tika izskatīts UNESCO Ģenerālās asamblejas sesijā, kas 25.oktobrī sākās Parīzē.

Līdz šim Palestīnai UNESCO ir novērotājas statuss.

Pasaulē

Rietumu ieviestās sankcijas pret Krieviju iecerēto rezultātu sasniedz, līdz ar to karš Krievijas ekonomikai izmaksā ļoti dārgi un Maskavai ir grūti tikt pie tehnoloģijām un ieņēmumiem, kas nepieciešami karam, drošības un ārpolitikas foruma "Rīgas konference" laikā intervijā aģentūrai LETA vērtēja Eiropas Savienības (ES) īpašais sūtnis sankciju jautājumos Deivids O'Salivans.

Svarīgākais