Sīrijas prezidents brīdina Rietumus no bruņotas vardarbības visā reģionā

Sīrijas prezidents Bašars al Asads svētdien brīdināja, ka jebkāda Rietumvalstu bruņota intervence Sīrijā izraisītu bruņotu vardarbību visā reģionā.

Intervijā laikrakstam The Sunday Telegraph Asads brīdina,ka Rietumvalstu mēģinājums veikt intervenci Sīrijā līdzīgi kā Lībijā, kur šīs intervences atbalstītos nemieros tika gāzts diktators Muammars Kadafi, izsauktu zemestrīcei līdzīgas sekas.

Rietumvalstis turpina izdarīt spiedienu uz Sīriju, neņemot vērā to, ka tā visās līnijās atšķiras no Ēģiptes, Tunisijas un Jemenas.

"Mums ir cita vēsture,cita politika" Sīrija tagad ir centrs šajā reģionā. Tā ir lūzuma līnija, un, ja jūs spēlējaties ar zemi, jūs izraisīsiet zemestrīci - vai jūs gribat pieredzēt vēl vienu Afganistānu, vai desmitiem Afganistānu?" sacīja Asads.

"Jebkura problēma Sīrijā aizdedzinās visu reģionu. Ja ir plāns sadalīt Sīriju, tas nozīmē visa reģiona sadalīšanu," teica Asads.

Asads svētdien intervijā Krievijas pirmajam televīzijas kanālam sacīja, ka Krievija atbalsta Sīriju un viņš cer uz šī atbalsta turpināšanos. Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs pirms nepilna mēneša pirmoreiz paziņoja, ka Asadam ir jāpieņem politiskas reformas vai jāpakļaujas prasībām atkāpties no amata.

Sīrijas drošības spēkiem vēršoties pret nemierniekiem, svētdien tika nogalināti vismaz divi cilvēki. Viņus nošāva snaiperi Homsas provincē, paziņoja Lielbritānijā bāzētā cilvēktiesību aizstāvības organizācija Sīrijas Cilvēktiesību observatorija.

Sestdien Homsas provincē tika nošauti vismaz 12 civiliedzīvotāji, savukārt 20 karavīri gāja bojā sadursmēs ar dezertieriem no armijas, bet uzbrukumā autobusam tika nogalināti 10 drošības spēku aģenti un viens dezertieris.

Sīrijā kopš marta vidus notiek protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Varas iestādēm vēršoties pret tiem, ir gājuši bojā vairāk nekā 3000 civiliedzīvotāju.

Sīrijā kopš militārā apvērsuma 1963.gadā ir pie varas arābu sociālistiskā partija "Baath". Bašars al Asads kļuva par prezidentu 2000.gadā pēc sava tēva iepriekšējā prezidenta Hafeza al Asada nāves.