NATO operāciju Lībijā pabeigs līdz oktobra beigām

28.oktobrī NATO Ziemeļatlantijas padome ir pieņēmusi lēmumu par NATO operācijas Lībijā Unified Protector pabeigšanu 31.oktobrī. Paredzēts, ka līdz tam laikam turpināsies situācijas novērošana, un NATO būs gatava iesaistīsies gadījumā, ja radīsies draudi Lībijas civiliedzīvotājiem.

Lēmums par NATO operācijas noslēgšanu pieņemts, konsultējoties ar Apvienoto Nāciju Organizāciju un Lībijas Nacionālo pārejas padomi.

Turpmāk Lībijas atjaunošanā un demokrātijas nostiprināšanā būs nepieciešams aktīvs starptautiskās sabiedrības, ANO un Eiropas Savienības atbalsts. Latvija kā ANO un Eiropas Savienības dalībvalsts savu iespēju robežās centīsies šos procesus atbalstīt.

27.oktobrī ANO Drošības padome (DP) pieņēma jaunu rezolūciju, kurā atspoguļota jaunā situācija Lībijā, kad iepriekšējais DP dotais mandāts civiliedzīvotāju aizsardzībai ir izpildīts. Minētā rezolūcija ir pamats arī NATO operācijas pabeigšanai.

NATO uzsāka militāro operāciju Lībijas krīzes risināšanai 2011.gada martā, lai nodrošinātu Lībijas civiliedzīvotāju aizsardzību pret militārajiem uzbrukumiem. Operācija tika uzsākta saskaņā ar ANO DP noteikto mandātu – ANO DP rezolūcijām 1970 un 1973. Šodien NATO dalībvalstis ir vienojušās, ka ir sasniegts ANO rezolūcijā 1973 noteiktais mērķis - situācija Lībijā ir stabilizējusies, un ir novērsts sistemātisks un būtisks apdraudējums Lībijas civiliedzīvotājiem.

Svarīgākais