Itālijas koalīcija vienojas par pensijām

Uz vakardienas Eiropas Savienības samitu Itālijas premjers Silvio Berluskoni varēja doties ar kaut daļēji izpildītu mājasdarbu – panākta vienošanās par pensiju sistēmas reformu, uz ko uzstāja ES, bet pret ko līdz šim iebilda S. Berluskoni koalīcijas partneri no Ziemeļu līgas.

Galīgā vienošanās starp S. Berluskoni Tautas brīvības partiju (PDL) un Ziemeļu līgu par pensionēšanās vecuma palielināšanu no 65 līdz 67 gadiem panākta naktī uz trešdienu. Pirms tam Ziemeļu līgas līderis Umberto Bossi paziņojis, ka domstarpības koalīcijas partneru starpā varētu novest pie valdības krišanas. AFP uzsver, ka, arī piekrītot pensionēšanās vecuma palielināšanai, Ziemeļu līga nav piekāpusies jautājumā par priekšlaikus pensionēšanās iespējām – tādas joprojām būs jebkuram Itālijas pilsonim, kura darba stāžs ir vismaz 40 gadu. «Galu galā mums izdevās atrast risinājumu. Tagad skatīsimies, ko sacīs ES,» paziņojis U. Bossi.

Reuters atgādina, ka citas ES valstis paudušas lielas bažas par Itālijas nespēju veikt reformas, samazināt budžeta deficītu un valsts parādu, kas sasniedzis jau 1,8 triljonus eiro jeb 120% no Itālijas iekšzemes kopprodukta. Lai nodrošinātu bilanci un refinansētu parādu, Itālijai trīs gadu laikā būtu jāspēj realizēt valsts vērtspapīri 600 miljardu eiro vērtībā. Tā kā to galvenie pircēji būtu Eiropas Centrālā banka un citas ES valstis, tās uzskata par iespējamu Itālijai izvirzīt savus noteikumus. Lai gan svētdienas preses konferencē Vācijas un Francijas līderi Angela Merkele un Nikolā Sarkozī diezgan ņirdzīgā tonī komentēja S. Berluskoni spējas veikt reformas un glābt valsti no bankrota, Itālijas premjeram nācies šo aizvainojumu norīt un apsolīt ES kolēģiem steidzami veikt vismaz pensiju sistēmas reformu. Itālijas ekonomikas ministrs Džūlio Tremonti solījis arī reformēt valsts darba tirgu, veikt privatizāciju un ieviest jaunu labklājības nodokli.

Vakar La Repubblica un Corriere della Sera, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, ziņoja, ka Ziemeļu līgas atbalstu pensiju jautājumā premjeram izdevies panākt, tikai apsolot decembra nogalē vai janvāra sākumā atkāpties no amata un izsludināt jaunas vēlēšanas 2012. gada martā. S. Berluskoni birojs baumas atteicies komentēt, bet kāds Ziemeļu līgas pārstāvis sacījis, ka tās neatbilst patiesībai un ir vērtējamas kā mēģinājums vājināt premjeru un valdību.

Svarīgākais