Bangkoka uz mēnesi plūdu varā

© Scanpix

Nerimstoties pēdējo 50 gadu laikā spēcīgākajiem plūdiem Taizemē, šīs valsts premjere Jingluka Šinavatra brīdinājusi galvaspilsētas Bangkokas iedzīvotājus, ka tiem jārēķinās pat ar mēnesi ilgiem plūdiem.

Pagaidām applūdusi Bangkokas ziemeļu daļa, taču pastāv risks, ka plūdi pārņems arī lielpilsētas centru. Nedēļas nogalē Siāmas līcī gaidāms augsts paisums, kas bloķēs caur Bangkoku plūstošos Čavphrajas upes ūdeņus.

Jau tagad vietām pilsētas ziemeļu rajonos mājas atrodas 1,5 metrus dziļā ūdenī, bet paisuma ietekmē tā līmenis var paaugstināties vēl par metru, sarunā ar Reuters sacījis Rangsita universitātes Klimatisko izmaiņu un dabas katastrofu centra direkors Seri Supharatids, piebilstot, ka pilsētas liktenis ir atkarīgs no upes piekrastē esošo dambju noturības. «Sliktākajā gadījumā, ja neizturēs visi dambji, Bangkoka vairāk vai mazāk, taču tiks appludināta pilnībā,» uzsvēris speciālists. J. Šinavatra gan centusies mierināt iedzīvotājus, pavēstot, ka pilsētas centra applūšanas iespējamība nepārsniedz 50%.

Reuters ziņo, ka Bangkokas veikalos jau sākusies panika un daudzviet cilvēkiem netiek pārdots vairāk par vienu paciņu rīsu, vienu olu iepakojumu un divām pudelēm dzeramā ūdens – cilvēkiem gatavojot krājumus, šīs preces kļuvušas par deficītu. J. Šinavatra vakar, uzstājoties televīzijā, rosinājusi dzeramā ūdens krīzi risināt, vārot ūdensvada ūdeni. Taču arī tas vairākos Bangkokas rajonos ir ļoti netīrs, jo plūdu ūdeņi appludinājuši vietas, no kurām tiek ņemts dzeramais ūdens, un attīrīšanas ierīces nespēj to pārstrādāt.

Bangkokas gubernators Sukhumbhands Paribatra vakar aicinājis tos iedzīvotājus, kuriem ir tāda iespēja, pamest galvaspilsētu un doties uz drošākām vietām. Jau otrdien valdība pieņēma lēmumu piecas dienas no 27. līdz 31. oktobrim izsludināt par brīvdienām, arī skolas pašlaik nestrādā un skolēniem izsludināts brīvlaiks līdz pat 7. novembrim, ziņo AFP. Pagaidām nav zināms, cik liels skaits no aptuveni 12 miljoniem Bangkokas iedzīvotāju atsauksies šim aicinājumam, taču laikraksts The Nation atgādina, ka plūdi skāruši vēl 20 valsts provinču un daudziem cilvēkiem vienkārši nav, kur braukt.

Reuters ziņo, ka plūdos, kas nerimstas jau trīs mēnešus, gājuši bojā vairāk nekā 370 cilvēku. Savas mājas plūdu dēļ bijuši spiesti pamest simtiem tūkstoši iedzīvotāju – 113 000 no viņiem joprojām uzturas patversmēs vai uz ātru roku ierīkotās nometnēs. Valdības aplēses liecina, ka plūdu dēļ Taizemes ekonomiskā izaugsme šogad būs par 1% mazāka, nekā prognozēts. Dabas katastrofas dēļ nācies slēgt tūkstošiem mazo fabriku un darbnīcu, izjaukta līdzšinējā piegāžu sistēma un uz laiku bez darba palikuši vairāk nekā 600 000 cilvēku. Tūrisma ministrija vēstījusi, ka plūdu dēļ Taizemi apmeklēs, iespējams, pat miljons tūristu mazāk, nekā bija iecerēts.

Svarīgākais