Kandidātu trūkuma dēļ atliek Moldovas prezidenta vēlēšanas

Moldovas parlaments ceturtdien uz nenoteiktu laiku atlicis prezidenta vēlēšanas, norādot, ka likumi ir jāpapildina, lai radītu skaidrību, vai vēlēšanas var notikt, ja tajās piedalās tikai viens kandidāts.

Patlaban vēlēšanās, kuras bija paredzēts rīkot 23.oktobrī, reģistrēts tikai viens kandidāts - valdošajā Eiropeiskās integrācijas aliansē ietilpstošās Demokrātiskās partijas līderis Marians Lupu.

"Moldovas likumos ir daudz neprecizitāšu un pretrunu," sacīja parlamenta vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Ions Pleska. "Mums ir jāpieņem papildinājumi likumam, lai būtu precīza definīcija - vai prezidenta vēlēšanas var notikt, ja nav neviena alternatīva kandidāta, vai arī ir nepieciešams reģistrēt divus trīs kandidātus."

Pleska nepaskaidroja, kad varētu notikt vēlēšanas un kad papildinājumi likumos varētu tikt pieņemti.

Pēc jūlijā notikušajām parlamenta vēlēšanām - šogad jau otrajām - no 101 parlamenta vietas iepriekš valdījušajiem komunistiem ir 48, bet bijušo opozīcijas spēku Aliansei - 53 vietas.

Prezidenta amata kandidātam, lai kļūtu par valsts galvu, balsojumā parlamentā ir jāiegūst vismaz 61 deputāta balss.

Kad Moldovā parlamenta vēlēšanas notika aprīlī, komunisti ieguva 60 vietas, tomēr nespēja panākt, ka prezidenta amatā tiek ievēlēta viņu izraudzītā kandidāte. Parlaments tika atlaists, un sarīkotas jaunas vēlēšanas.

Gadījumā, ja komunisti tagad atteiksies piedalīties balsošanā un prezidentu neizdosies ievēlēt, tiks noteiktas jaunas pirmstermiņa vēlēšanas, kas varētu tikt sarīkotas tikai nākamgad.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais