Pret Britu Nacionālo partiju noskaņotie protestētāji ielaužas BBC televīzijas studijas ēkā

Niks Grifins © TopFoto

Īsi pirms paredzētā raidījuma "Question Time" ieraksta, uz kuru uzaicināts galēji labējās Britu Nacionālās partijas (BNP) līderis Niks Grifins, protestētāji ceturtdien ielauzās BBC studijas pirmajā stāvā.

Ārpus Londonas Televīzijas centra, kas atrodas Lielbritānijas galvaspilsētas rietumu daļā, bija pulcējušies aptuveni 400 demonstranti, kuri izsauca tādus saukļus kā "Satrieciet BNP", un vēcināja plakātus ar uzrakstiem "Apturiet fašistu BNP", tādējādi paužot savu neapmierinātību par sabiedriskās raidorganizācijas lēmumu uz populāro diskusiju raidījumu uzaicināt Grifinu.

Aptuveni 30 protestētājiem, neskatoties uz lielu policijas spēku klātbūtni, izdevās atdalīties no pūļa un pārlekt pār drošības nožogojumiem, iekļūstot BBC autostāvvietā, ziņo mediji.

Televīzijā pārraidītajos kadros bija redzams, kā apsardzes darbinieki stiepa prom aizturētos protestētājus. BBC ziņo, ka vismaz viena persona ir arestēta.

Tikmēr galvenā demonstrantu masa pameta trotuāru un bloķēja gar studiju ejošo galveno ielu, tādējādi apgrūtinot raidījuma organizatoriem ievest studijā pārraides šī vakara viesus.

Pats Grifins izteicis pateicību BBC un paudis atzinību arī saviem kritiķiem par to, ka viņi ir tik "stulbi" un uzkurinājuši debates par to, vai viņam jāļauj uzrunāt sabiedrību, tādējādi piešķirot BNP plašu publicitāti.

Pirmā galēji labējā politiķa parādīšanās raidījumā "Question Time", kuru regulāri skatās trīs miljoni britu, izsauca asas diskusijas, tā sauktajiem antifašistiem apgalvojot, ka BNP nedrīkst dot tribīni, kamēr viņu oponenti atsaucās uz vārda brīvību.

BBC ģenerāldirektors Marks Tomsons aizstāvēja raidorganizācijas lēmumu, norādot, ka tas pamatots vienīgi ar atbalstu, kuru vēlētāji izteikuši BNP pie balsošanas urnām, un ka tā ir politiķu prerogatīva lemt par partiju ierobežošanu.

Kā ziņots, jūnijā britu vēlētāji pirmo reizi valsts vēsturē divus BNP pārstāvjus, tostarp arī Grifinu, ievēlēja Eiropas Parlamentā (EP).

Lai gan maz ticams, ka nākamgad gaidāmajās parlamenta vēlēšanās Grifina vadītā partija spēs izcīnīt arī savu pirmo vietu Vestminsterā, eksperti norāda, ka BNP līdz ar citām marginālajām partijām varētu vēl vairāk nostiprināt savas pozīcijas, pateicoties nesenajam skandālam, kas saistīts ar likumdevēju tēriņiem.

Premjerministrs Gordons Brauns uzsvēris, ka diskusiju dalībnieku izvēle ir vienīgi pašas raidorganizācijas darīšana, taču piebildis, ka Grifina parādīšanās televīzijā darbošoties kā rikošets pret pašu BNP.

"Katrā gadījumā, uzskatu, ka mums ir pienākums atmaskot BNP rasistisko un šķeltniecisko politiku," Ziemeļanglijas apmeklējuma laikā vienai no vietējām radiostacijām sacīja Brauns. "Ikviens, kurš dzirdēs, par ko viņi patiesi iestājas, konstatēs, ka tas, ko viņi saka, ir nepieņemami."

Tikmēr viens no viņa kabineta locekļiem - valsts ministrs Velsas lietās Pīters Heins - draudējis vērsties tiesā pret BBC, ja raidorganizācija neatteiksies no Grifina uzaicināšanas. Leiboristu politiķis paziņojis, ka BNP ir nelikumīga partija, jo nesen tiesa tai likusi pārskatīt statūtu normu, kas liedz partijā uzņemt krāsainos valsts pilsoņus.

"Jūs piešķirat BNP leģitimitāti, lai gan tā pat necenšas mainīt savu pašreizējo nelikumīgo statusu," BBC ģenerāldirektoram Markam Tomsonam adresētajā vēstulē pagājušajā nedēļā norādīja Heins. "Tas būtu nejēdzīgi no jūsu puses apgalvot, ka viņi ir tikai tāda pati kā citas demokrātiski ievēlētas partijas."

"Question Time" ir viens no populārākajiem BBC televīzijas pirmā kanāla raidījumiem, kuru vada viens no britu raidorganizācijas pieredzes bagātākajiem veterāniem - Deivids Dimblebijs.

Raidījumā ietekmīgas personas atbild uz publikas jautājumiem par visplašāko aktuālo jautājumu loku.

Līdz ar Grifinu ceturtdien raidījumā piedalīsies Sajīda Varsi, musulmaniete, kura Lordu palātā pārstāv opozīcijā esošos konservatīvos, melnādainā ASV dramaturģe un kritiķe Bonija Grīra, liberāldemokrātu ēnu kabineta iekšlietu ministrs Kriss Hūns un tieslietu ministrs Džeks Strovs, kurš lauzis leiboristu iepriekšējo tradīciju atteikties kāpt uz vienas skatuves ar kādu no BNP pārstāvjiem.

BNP pieprasa imigrācijas apturēšanu un Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), kā arī aicina veicināt valstī jau esošo imigrantu brīvprātīgu repatriāciju.

Vēstulē saviem atbalstītājiem, kas publicēta BNP interneta vietnē, Grifins paziņojis, ka viņa uzstāšanās BBC būs "pagrieziena punkts Britu Nacionālās partijas nelokamajā gājienā uz mūsu valsts glābšanu".

Viņš piebildis, ka "izbauda" iespēju "vērsties pret korumpētajām, nodevīgajām cūkām, kuras iznīcina mūsu skaisto salu valsti".

Daži komentētāji norāda, ka Francijas galēji labējās partijas "Nacionālā fronte" līderis Žans Marī Lepēns 1984.gadā izmantoja līdzīgu raidījumu, lai vairotu savu atbalstītāju skaitu un izpelnītos lielāku respektablumu.

Paredzēts, ka stundu ilgais radījums, kurā piedalīsies Grifins, tiks pārraidīts plkst. 22.35 (piektdien plkst.0.35 pēc Latvijas laika) BBC pirmajā kanālā, lai gan ieraksts tiks veikts iepriekš.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais