Drošākā Eiropas nakts - 15.oktobra nakts

Vakar, 15.oktobra naktī norisinājās Responsible Young Drivers un SIA BSMS organizētā un Eiropas Komisijas (finansiāli) atbalstītā sociāli - informatīvā kampaņa “Eiropas nakts bez nelaimes gadījumiem”.

Akcijas mērķis bija palielināt sabiedrības informētību un veicināt drošību uz ceļiem, jo alkohola reibumā izraisīto avāriju skaits uz ceļiem joprojām ir liels.

Latvijā projekts norisinājās 4 Rīgas naktsklubos un tajā piedalījās aptuveni 500 brīvprātīgo. Katrā naktsklubā viesus sagaidīja 2 brīvprātīgie, aktīvi komunicējot un izskaidrojot jauniešiem atbildīgas braukšanas nozīmību, uzrunājot tos vienkāršā, atklātā un draudzīgā veidā un pārliecinot “atbildīgos šoferus” tonakt nelietot alkoholu.

Kampaņa guva neparedzēti lielu atsaucību jauniešu vidū, un kopumā ne mazāk 500 jauniešu apsolīja nedzert alkoholu un piekrita nēsāt aproci, lai arī citiem parādītu savu apņemšanos. Tikai 20% nespēja turēt savu solījumu. Visu atbildīgi šoferu apņemšanās tika atlīdzināta ar lieliskām , projekta atbalstītāju sagādātām balvām.

Pozitīvi vērtējams tas, ka aptuveni 27 % no tiem, kas jau bija lietojuši alkoholu pirms došanās uz klubu, izlēma solidarizēties ar “atbildīgajiem šoferiem” , turpmāk nelietojot alkoholu arī paši un darot visu, lai promiļu skaits samazinātos. Aptaujātie iereibušie jaunieši piekrita akcijas nozīmībai un bieži pat atvainojās par savu reibuma stāvokli, solot nākamreiz būt atbildīgi par draugu nogādāšanu mājās.