Irāna noliedz apsūdzības terorismā

Irāna vakar par absurdiem nodēvējusi ASV varasiestāžu paziņojumus, ka šīs valsts amatpersonas iesaistītas sazvērestībā, kuras mērķis bijis noslepkavot Saūda Arābijas vēstnieku ASV.

Vašingtona apgalvo, ka Irānas drošības dienests Irānas islāma revolūcijas sargi (IRGC) bijis gatavs samaksāt 1,5 miljonus par vēstnieka slepkavību, tikusi arī apsvērta iespēja sarīkot sprādzienus Saūda Arābijas un Izraēlas vēstniecībās Vašingtonā.

AP, atsaucoties uz ASV varasiestāžu izplatīto informāciju, ziņo, ka uzbrukumu Saūda Arābijas vēstniekam ASV Adelam el Džubeiram bija plānots veikt vienā no Vašingtonas restorāniem, kurā viņš ir biežs viesis. Sazvērnieki bija plānojuši izmantot sprāgstvielas, pat neraugoties uz to, ka to lietošana būtu novedusi pie lielāka upuru skaita. Nozieguma veikšanai Irānas aģenti mēģinājuši nolīgt kāda Meksikas narkotiku karteļa kaujiniekus – neoficiāla informācija liecina, ka viņi centušies kontaktēties ar bēdīgi slaveno grupējumu Zetas, kuru izveidojuši meksikāņu armijas un policijas bijušie virsnieki.

ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders paziņojis, ka septembra beigās ASV aizturēts viens no sazvērnie

kiem – 56 gadus vecais Mansūrs Arbabsjars (viņam ir gan Irānas, gan ASV pilsonība), bet otram – Golamam Šakuri, kurš, spriežot pēc visa, ir Islāma revolūcijas sargu īpašo uzdevumu brigādes AlQuds aģents, izdevies izbraukt uz Irānu. Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģentiem, kuri izmeklējuši šo lietu, esot izdevies noskaidrot vēl vairāku sazvērestībā iesaistītu Irānas pilsoņu vārdus, un visi viņi esot AlQuds aģenti. «Par šo sazvērestību ir atbildīgas augsta ranga amatpersonas, kas pārstāv Irānas valdības dienestus,» Reuters citē Ē. Holdera sacīto. ASV ģenerālprokurors gan norādījis, ka pagaidām Vašingtona neizvirza nekādas apsūdzības Irānas augstākajām amatpersonām, jo nav skaidrs, vai tās zinājušas par plānoto sazvērestību. Amerikāņu laikraksti gan bez aplinkiem raksta – liekas neticami, ka drošības dienesti šādu operāciju būtu uzsākuši pēc savas iniciatīvas.

FIB direktors Roberts Millers atzinis, ka sazvērestības plāns patiešām izklausās pēc Holivudas filmas cienīga scenārija, taču uzsvēris, ka varasiestāžu rīcībā ir pietiekami daudz pierādījumu, ka uzbrukums Saūda Arābijas vēstniekam patiešām iecerēts. Uz sazvērnieku pēdām FIB nākusi maijā, kad no Meksikas kolēģiem saņēmusi informāciju par diviem irāņiem, kuri vēlas nolīgt narkotiku karteļa kaujiniekus operācijai Vašingtonā, vēsta AP. M. Arbabsjaram, kurš risinājis sarunas Meksikā, ar kaujiniekiem tā arī nav izdevies tikties – viņa kontaktpersona bijis narkotiku apkarošanas vienības aģents. «Reālas briesmas vēstniekam nevienu brīdi nedraudēja. Arī ASV prezidents Baraks Obama jau jūnijā tika informēts par plānoto sazvērestību un to, ka mēs pilnībā kontrolējam tās sagatavošanu,» norādījis R. Millers. Pēc viņa stāstītā, M. Arbabsjars pēc aresta piekritis sadarboties, un tagad FIB rīcībā ir arī viņa telefonsarunu ieraksti ar Irānas kuratoriem, kas apliecina, ka uzbrukumu vēstniekam plānojusi tieši AlQuds.

Irānas amatpersonas, protams, noliegušas sazvērestības plānus – vakar Irānas sūtnis ANO Mohammads Hazajs iesniedzis ANO ģenerālsekretāram Banam Ki Mūnam vēstuli, kurā apsūdzības nodēvējis par absurdām un apkaunojošām, uzsverot, ka tā ir kārtējā ASV propagandas kara pret Irānu sastāvdaļa. ASV Valsts departaments tikmēr brīdinājis amerikāņu pilsoņus, ka viņi var kļūt par Irānas atriebības akciju upuriem. Valsts sekretāre Hilarija Klintone uzsvērusi, ka pēc atklātās sazvērestības ASV ar saviem sabiedrotajiem apsvērs Irānas tālākas izolācijas plānus. Neprecizējot Saūda Arābijas turpmāko rīcību, par stingrāku vēršanos pret Irānu paziņojis arī karaļnama valdības pārstāvis Abdalla eš Šammari.

Svarīgākais