Lībijas nemiernieki atzīst Sīrijas kolēģus

Bruņotas cīņas rezultātā pie varas nokļuvusī Lībijas Pagaidu padome (NTC) kļuvusi par pirmo valdību, kas oficiāli atzinusi Sīrijas opozicionāru izveidoto Nacionālo padomi (SNC) par likumīgu šīs valsts interešu pārstāvi. Eiropas Savienība apsveikusi Sīrijas opozicionāru organizācijas oficiālo izveidošanu, taču uzsvērusi, ka pagaidām to atzīt ir pāragri.

AFP vēsta, ka Lībijas jaunās varasiestādes, kuras vēl nav pabeigušas cīņu ar gāztā līdera Muammara Kadāfi piekritējiem, pirmdienas vakarā pavēstījušas, ka par Sīrijas valdību atzīst opozicionāru izveidoto Nacionālo padomi. Jau pieņemts lēmums par Sīrijas vēstniecības slēgšanu Tripolē, tomēr pagaidām netiek ziņots, vai Sīrijas prezidentam Bašāram Asadam lojālie diplomāti jau informēti par to, cik ilgā laikā viņiem jāpamet Lībijas teritorija.

Sīrijas Nacionālā padome tika izveidota septembra nogalē Stambulā, tās izpildkomitejā ir septiņi, bet sekretariātā 29 cilvēki. Viņi pārstāv visdažādākos opozicionāru grupējumus, sākot ar radikālajiem islāmistiem no kustības Musulmaņu brālība un beidzot ar kurdu un kristiešu kopienu pārstāvjiem un inteliģentiem, kuri uzskata, ka Sīrijai būtu laiks pieņemt Rietumu demokrātiskās vērtības. Galvenā SNC prasība ir prezidenta B. Asada atkāpšanās.

Pēc pirmdien notikušās ES valstu ārlietu ministru tikšanās Luksemburg, savienības augstā pārstāve ārlietu jautājumos un drošības politikā Ketrīna Eštone paziņoja, ka ar laiku Sīrijas opozīcijas organizāciju varētu atzīt arī ES. «Pagaidām par to vēl nav runas, taču mēs pozitīvi uztveram faktu, ka Sīrijas opozīcija spējusi apvienoties uz kopīgas platformas. Jautājums par SNC atzīšanu tiks skatīts, pamatojoties uz daudziem faktoriem, ja radīsies attiecīga situācija,» sacījusi K. Eštone, atgādinot, ka arī par Lībijas Pagaidu padomes atzīšanu notika ilgas diskusijas, kuru rezultātā atsevišķas ES valstis pieņēma lēmumu atbalstīt M. Kadāfi pretiniekus. K. Eštone vēlreiz atgādinājusi, ka ES vēlas panākt, lai B. Asads pārtrauktu vardarbību pret opozīcijas aktīvistiem, atteiktos no varas un uzsāktu demokrātisku pārmaiņu procesu valstī, norāda Reuters. Sīrijas ārlietu ministrs Valīds Mullems savukārt nācis klajā ar paziņojumu, ka Sīrija «stingri vērsīsies» pret jebkuru valsti, kas atzīst opozicionārus.

SNC līderis Burhans Galjuns vakar intervijā Libānas televīzijai paziņojis, ka Sīrijas opozicionāri neplāno uzsākt kādas sarunas ar B. Asadu un «viņa despotisko režīmu». «Viņš ir noziedznieks. Viņš ir atbildīgs par pavēļu došanu, kas noveda pie tūkstošiem sīriešu slepkavībām un arestiem,» norādījis B. Galjuns. Šajā intervijā viņš paziņojis, ka Sīrijas opozicionāri negrasās lūgt militāru palīdzību NATO vai kādiem citiem ārvalstu spēkiem.

Svarīgākais