Apbalvos 23.Eiropas Savienības jauno zinātnieku konkursa laureātus

12.oktobrī plkst.13.00 Izglītības un zinātnes ministrijas Apspriežu zālē tiks apbalvoti 23.Eiropas Savienības jauno zinātnieku konkursa Latvijas delegācijas dalībnieki, kuriem izglītības ministrs Rolands Broks pasniegs Izglītības un zinātnes ministrijas Pateicības rakstus. Apbalvošanā piedalīsies un skolēnus sveiks arī a/s "Grindeks" pārstāvji. Pasākumā tiks sveikti seši skolēni un trīs pedagogi - pētniecisko darbu vadītāji.

23.Eiropas Savienības jauno zinātnieku konkurss notika Helsinkos, Somijā, no 23. līdz 28.septembrim, kurā piedalījās seši 35.Latvijas skolēnu zinātniskās konferences laureāti, prezentējot savus pētnieciskos darbus:

• fizikā "Gretcela šūnas izpēte saules bateriju izveidošanai" - Rīgas Franču liceja absolventi Jana Čaplinska un Jānis Kalniņš, darba vadītāja - Rīgas Franču liceja skolotāja Biruta Šķēle;

• bioloģijā "Sikspārņu aktivitāte virs Papes ezera rudens migrācijas laikā" - Rīgas 64.vidusskolas 12.klases skolnieki Agnis Mednis un Kaspars Reinis, darba vadītājs - Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes doktorants Jurģis Šuba;

• ķīmijā "No taleļļas iegūtu putu poliuretāna sintēze un pielietojums" - Rīgas 64.vidusskolas 12.klases skolnieki Andris Alfrēds Avots un Raivis Eglītis, darba vadītājs - ķīmijas bakalaurs, Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes maģistrants Miķelis Ķirpļuks.

Šogad ES jauno zinātnieku konkursā pirmo reizi tiks sveikti un godināti Latvijas skolēni ķīmijā. Rīgas 64.vidusskolas 12.klases skolnieki Andris Alfrēds Avots un Raivis Eglītis par izstrādāto pētījumu ķīmijā ieguva speciālo Eiroforuma balvu, kas ir nozīmīgs panākums šajā konkursā. Ar savām zināšanām, sistemātisko darbu, neatlaidību problēmu risināšanā Andris Alfrēds Avots un Raivis Eglītis sevi ir pierādījuši kā izcilus jaunos pētniekus.

Konkursā pavisam piedalījās 134 dalībnieki no 38 valstīm un tika prezentēti darbi ne tikai no Eiropas, bet arī no Kanādas, Ķīnas, Ēģiptes, Jaunzēlandes un Amerikas Savienotajām Valstīm - kopumā 87 projekti.

Eiropas Savienības jauno zinātnieku konkursu Eiropas Komisija izveidoja, lai uzlabotu sadarbību un ideju apmaiņu starp jaunajiem zinātniekiem, kuriem ir līdzīgas spējas un intereses, kā arī lai dotu tiem iespēju strādāt Eiropas izcilāko zinātnieku vadībā.

Konkursa mērķis ir iedrošināt zinātnē ieinteresētus jauniešus veidot karjeru šajā jomā. Pirmo reizi konkurss notika 1989.gadā, tajā piedaloties 15 valstīm. Konkursa agrākie dalībnieki ir izdarījuši ievērojamus zinātniskus atklājumus vai izveidojuši uzņēmumus konkursa gaitā izstrādāto ideju komercializācijai. Latvijas jaunie pētnieki šajā konkursā piedalās kopš 1999.gada.

Svarīgākais