Grieķi protestē pret taupību

© Scanpix

Tukšas lidostas, dzelzceļa stacijas un prāmju piestātnes, slēgtas valsts iestādes un skolas, aizvērti muzeji un liegta pieeja vēstures pieminekļiem – šāda aina vakar ne pirmo reizi šogad bija vērojama Grieķijā.

Valsts iestāžu kalpotāji, kuriem pievienojās studenti, izsludinājuši 24 stundu streiku, protestējot par valdības ieviestajiem taupības pasākumiem, un gatavojas ģenerālstreikam, kas notiks 19. oktobrī.

AFP vēsta, ka jau rīta pusē demonstrācijā Atēnu centrā izgājuši aptuveni 10 000 cilvēku, kuri iebilduši gan pret plānoto valsts sektora darbinieku atlaišanu, gan atalgojuma samazināšanu, gan nodokļu celšanu. «Ja mēs nepretosimies, tad zaudēsim visu,» sarunā ar radiostaciju Flash sacījis viens no streika rīkotājiem, arodbiedrības ADEY līderis Kostass Cikriks. Viņš prognozējis, ka dienas gaitā protesta akcijās piedalīsies vairāki simti tūkstošu cilvēku, turklāt savus pārstāvjus uz demonstrācijām deleģējušas arī policistu, ugunsdzēsēju un krasta apsardzes darbinieku arodbiedrības. Reuters ziņo, ka Atēnu centrā kārtību dienas gaitā uzraudzīja 1000 policistu, taču vakarā viņi gaidījuši papildspēkus – sākoties tumsai, tradicionāli aktivizējas gan anarhisti, gan kreisā un labējā spārna radikāļi, kuri mēģina izprovocēt nekārtības un sadursmes ar policiju.

Vairāki Euronews aptaujātie demonstranti atzinuši, ka būtu gatavi piekrist taupības pasākumiem un savilkt ciešāk jostas, ja redzētu, ka tas dod kādu labumu. «Pagaidām viss ir gluži otrādi, ietaupītie līdzekļi netiek izmantoti jaunu darba vietu radīšanai, ekonomika šā gada laikā sarukusi par 5,5%, un mēs krītam aizvien dziļāk bedrē,» savas neapmierinātības iemeslus skaidrojis viens no protestētājiem.

Svarīgākais