Miris "Apple" dibinātājs Stīvs Džobss

© Scanpix

Trešdien 56 gadu vecumā miris pasaules vērtīgākā uzņēmuma - Apple dibinātājs un bijušais ģenerāldirektors Stīvs Džobss.

Džobsa pēdējās dzīves minūtēs viņam blakus atradās dzīvesbiedrene un tuvākie ģimenes locekļi. Viņš nomira nākamajā diennaktī pēc jaunās Apple produktu prezentācijas, kas notikusi bez viņa paša piedalīšanās, tādējādi apbēdinot Apple piekritējus, ziņo Reuters.

Apple mājaslapā ievietota melnbalta Džobsa fotogrāfija ar viņa dzīves gadiem 1955 – 2011, savukārt ikviens savu līdzjūtību par kompānijas dibinātāja zaudējumu var izteikt, rakstot elektronisko vēstuli uz rememberingsteve@apple.com,

Džobss kompāniju Apple dibinājis 1976. gadā, bet kopš 2000. gada bijis tās ģenerāldirektors. Šī gada augustā viņš pēc ilgstošas atrašanās atvaļinājumā no šī amata atkāpās. Viņa vietu ieņēmis Tims Kuks, kurš ģenerāldirektora pienākumus pildījis kopš šī gada 17. janvāra, kad Džobss bija spiests doties atvaļinājumā slimības dēļ, atsaucoties uz kompānijas Apple izplatīto paziņojumu, vēsta Lenta.ru.

Toreiz savā vēstulē kompānijas darbiniekiem Džobss norādījis, ka vienmēr ir teicis – ja pienāks tāda diena, kad viņš vairs nespēs pildīt savus pienākumus un to, kas tiek sagaidīts no ģenerāldirektora, darbiniekiem par to tiks paziņots pirmajiem. Vēstules nobeigumā viņš norādījis, ka šāda diena ir pienākusi.

Apple un pats Džobss neatklāja šāda lēmuma iemeslus, taču kā žurnālisti, tā blogeri bija vienisprātis, ka atkāpšanās no amata notikusi veselības stāvokļa dēļ.

Džobsam problēmas ar veselību bijušas vairākkārt. 2003. gadā viņam atklāts aizkuņģa dziedzera vēzis, kas veiksmīgi izoperēts 2004. gadā. Savukārt 2008. gadā viņš strauji nokritās svarā, kas uzjundīja baumas par atkārtotu cīņu ar aizkuņģa dziedzera vēzi. 2009. gada vasarā kļuva zināms, ka Džobss pārcietis aknu pārstādīšanu.

Apple ir lielākā IT kompānija pasaulē ar tirgus kapitalizāciju vairāk nekā 300 miljardu dolāru apmērā. 2010. gadā pasaules lielākās kompānijas titulu tā atņēma uzņēmumam Microsoft. Uzņēmumā Apple radīti datori Mac un portatīvie datori MacBook, iPhone viedtālruņi, kā arī iPod un iPad.

Svarīgākais