Nobela prēmija ķīmijā – par kvazikristālu atklāšanu

Par Nobela prēmijas laureātu ķīmijā vakar pasludināts izraēliešu zinātnieks Daniels Šehtmans, kurš pagājušā gada astoņdesmitajos gados atklāja jaunu atomu struktūras formu – kvazikristālus.

Tolaik teorētiķi uzskatīja šādu kristālu pastāvēšanu par neiespējamu, un D. Šehtmanam radās problēmas ar kolēģiem – zinātniekam pat nācās pamest pētnieku grupu, kurā viņš strādāja.

Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija, paziņojot balvas ieguvēja vārdu, uzsvērusi, ka D. Šehtmana 1982. gadā veiktais atklājums fundamentāli mainījis zinātnieku uzskatus par cietajām vielām. Atšķirībā no parastajiem kristāliem atomu izvietojums kvazikristālos nav periodisks, tāpat tiem ir vairākas simetrijas asis, kas tiek uzskatītas par neiespējamām klasiskajā kristalogrāfijā, norādīts paziņojumā. Līdz ar to kvazikristāliem ir pavisam citas īpašības nekā parastajiem kristāliem vai amorfām vielām, piemēram, tie ļoti slikti vada elektrību un siltumu. «Kvazikristāli ir ķīmijas un materiālu zinātnes fascinējošais aspekts – tie uzskatāmi par izņēmumu no visiem likumiem, kas attiecas uz kristāliem, taču tajā pašā laikā joprojām ir kristāli,» sarunā ar BBC sacījis Lielbritānijas Karaliskās Ķīmijas biedrības prezidents Deivids Filipss.

Reuters atgādina, ka pirmo reizi kvazikristālus D. Šehtmans novēroja strauji atdzesētā alumīnija un mangāna sakausējumā. Kopš astoņdesmitajiem gadiem zinātnieki identificējuši vairāk nekā 100 kvazikristālu veidus, pagājušogad Krievijā tika uziets pirmais dabiskais materiāls, kam ir kvazikristāliska struktūra. Pētījumi šajā jomā gan joprojām lielākoties tiek veikti fundamentālā līmenī, un zinātnieki tikai spriež par praktiskām kvazikristālu izmantošanas iespējām – materiālus ar šādām īpašībām varētu izmantot pannu virsmu segumos, siltumizolācijā, dzinējos un LED diodēs.

70 gadus vecais D. Šehtmans, kurš strādā Haifas tehnoloģiskajā institūtā, jau ir informēts par viņam piešķirto 10 miljonus Zviedrijas kronu (1,46 miljonus dolāru) lielo prēmiju. Turpinoties Nobela nedēļai, šodien tiks paziņots literatūras balvas ieguvējs, bet piektdien pasaule uzzinās, kam piešķirta Nobela Miera prēmija.

Svarīgākais