Skaļā prāva beigusies – Amanda Noksa brīvībā

© Scanpix

Pēc gandrīz četriem Itālijas pilsētas Perudžas cietumā pavadītiem gadiem 24 gadus vecā amerikāniete Amanda Noksa atkal ir brīvībā – vakar viņa kopā ar tuviniekiem bija ceļā uz dzimto Sietlu.

Pirmdien vēlu vakarā apelāciju tiesa attaisnoja A. Noksu, kura 2009. gadā tika notiesāta uz 26 gadiem cietumā par savas studiju biedrenes Mereditas Kerčeres slepkavību. Attaisnots arī amerikānietes bijušais draugs Rafaelle Solesito, un tiesas lēmumu ar neizpratni uztvērusi gan daļa Itālijas sabiedrības, gan mediji, gan noslepkavotās M. Kerčeres tuvinieki.

Reuters atgādina, ka drāma, kas ilgusi gandrīz četrus gadus, sākās 2007. gada 1. novembrī, kad kādā savrupmājā Perudžas pilsētā tika atrastas 21 gadu vecās britu studentes M. Kerčeres mirstīgās atliekas. Uz puskailā ķermeņa izmeklētāji saskatīja vairāk nekā 40 naža dūrienu, ar šo pašu nazi M. Kerčerei bija pārgriezta rīkle. Par vienu no galvenajām aizdomās turamajām jau uzreiz tika pasludināta M. Kerčeres studiju biedrene A. Noksa, kura dzīvoja tajā pašā mājā, un vairāki viņas paziņas.

2009. gada rudenī tiesa A. Noksai piesprieda 26 gadu ieslodzījumu, R. Solesito – 25 gadu cietumsodu, bet trešajam nozieguma līdzdalībniekam Rūdijam Guedem – 30 gadu cietumsodu, kas vēlāk apelācijas procesa laikā tika samazināts līdz 16 gadiem. Saskaņā ar tiesas spriedumu noziegums bijis pastrādāts narkotiku ietekmē, kad trijotne mēģinājusi piespiest M. Kerčeri piedalīties seksuālās orģijās, bet jauniete atteikusies. 2009. gada prāvas laikā kā galvenais pierādījums kalpoja M. Solesito mājās atrastais nazis, uz kura spala esot atrastas A. Noksas DNS pēdas, bet uz asmens – M. Kerčeres DNS pēdas.

Taču apelācijas procesa laikā A. Noksas advokātiem, atsaucoties uz neatkarīgu tiesu medicīnas ekspertu slēdzienu, izdevās šos pierādījumus apstrīdēt. Noskaidrojies, ka itāliešu izmeklētāji samērā nolaidīgi vākuši pierādījumus, sabojājot DNS paraugus. Neatkarīgie eksperti uzsvēruši, ka tie neļauj ar 100 procentu garantiju apstiprināt, ka tas ir slepkavības ierocis un ka to rokās turējusi tieši A. Noksa. Šaubām pakļautas arī kāda liecinieka, kas A. Noksu un viņas draugus pie mājas redzējis naktī uz 2007. gada 1. novembri, liecības – izrādījies, ka šis cilvēks ir narkomāns, kuram iepriekš vairākkārt bijušas problēmas ar likumu. Un visbeidzot – A. Noksas advokāti likuši lielu uzsvaru uz R. Guedes stāstīto. Viņš nozieguma pastrādāšanā atzinies, taču liecinājis, ka nozieguma vietā «dzirdējis tikai Noksas balsi, bet viņu pašu nav redzējis». «Dīvaini sanāk – trīs cilvēki kopā dodas pastrādāt noziegumu, bet viens no viņiem pārējos neredz,» uzsvēruši advokāti. BBC norāda, ka A. Noksas aizstāvjiem labvēlīga izrādījusies arī Itālijas apelāciju sistēma, kas ļauj advokātiem koncentrēt tiesas uzmanību uz vājākajiem pierādījumiem, neskatot visu lietu kopumā.

Pēc 11 stundu ilgām debatēm tiesa nolēmusi A. Noksu, kura visa procesa laikā turpināja apgalvot, ka nav pastrādājusi noziegumu, attaisnot, un vēlu pirmdienas vakarā viņa no cietuma atbrīvota. Šā paša apelācijas procesa laikā attaisnots arī 27 gadus vecais R. Solesito, kurš vakar jau bija atgriezies savās mājās Itālijas dienvidos. A. Noksa gan atzīta par vainīgu neslavas celšanā – pēc sava aresta viņa apgalvojusi, ka slepkavību pastrādājis kāds vietējais bārmenis, un šim cilvēkam līdz sava nevainīguma pierādīšanai kādu laiku nācies pavadīt cietumā. Par apmelošanu A. Noksai piespriests 22 000 eiro liels naudas sods un trīs gadu cietumsods, taču to viņa jau ir izcietusi.

Pirmdienas vakarā, prognozējot attaisnojošo spriedumu, pie Perudžas tiesas nama bija pulcējušies desmitiem demonstrantu, kuri uzskatīja, ka A. Noksas tiesas process ieguvis politiskas aprises, jo amerikāņu mediji un politiķi izdarījuši nopietnu spiedienu uz Itālijas tiesu sistēmu. Amerikāņu televīzijas kompāniju darbiniekiem (sprieduma pasludināšanu tiešraidē translēja ne tikai Sietlas televīzija, bet arī lielie kanāli) nācies uzklausīt lamas un lāstus, ziņo AP. Mediju kampaņas ietekmi atzīst arī BBC, kas atgādina, ka A. Noksas tuvinieki nolīguši pazīstamo PR speciālistu Deividu Meriotu, kurš vairāk nekā gada garumā aktīvi nodarbojies ar viņas tēla spodrināšanu.

Vairāki Itālijas mediji uzsvēruši, ka attaisnojošs spriedums, ņemot vērā plašo kampaņu, bijis nenovēršams. Corriere della Sera raksta, ka spriedums rada jaunas šaubas par Itālijas tieslietu sistēmas darbību, bet La Stampa savā ievadrakstā uzsver, ka to grūti nosaukt par taisnības uzvaru. Neizpratni par spriedumu pauduši M. Kerčeres tuvinieki, kuri nespējot izprast, kādā veidā vieni un tie paši pierādījumi divus tiesas sastāvus var novest pie diametrāli pretējiem lēmumiem. Nogalinātās britu studentes brālis Lails Kerčers atgādinājis, ka tiesas spriedumā R. Guedes lietā norādīts – viņš šo noziegumu nav pastrādājis vienatnē. «Ja šie divi cilvēki, kuri vakar tika atbrīvoti, nav vainīgi, man ir jautājums – kas tad ir citi nozieguma līdzdalībnieki? Mēs esam atgriezušies turpat, kur bijām sākumā,» L. Kerčera sacīto citē Reuters. Itālijas prokuratūra solījusi apelāciju tiesas spriedumu pārsūdzēt Augstākajā tiesā, taču tai šo lietu nāksies skatīt jau bez A. Noksas klātbūtnes – viņa Itālijā vairs negrasās atgriezties.