Latvija atbalsta Centrālās un Austrumeiropas Reģionālā vides centra juridiskā statusa nostiprināšanu

Otrdien Budapeštā (Ungārijā) Latvija parakstīs daudzpusējo starptautisko līgumu par Centrālās un Austrumeiropas Reģionālā vides centra juridiskā statusa nostiprināšanu. Līgumu no Latvijas puses parakstīs Latvijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Ungārijā Veronika Erte.

Centrālās un Austrumeiropas Reģionālā vides centra (turpmāk - RVC) mērķis ir sekmēt vides jautājumu risināšanu Centrālajā un Austrumeiropā. Starptautiskais līgums par Centrālās un Austrumeiropas Reģionālā vides centra juridisko statusu ir izstrādāts, lai nostiprinātu RVC juridisko statusu šajā reģionā. Pašreiz RVC var tikt uzskatīts par kvazistarptautisku organizāciju, jo tā darbība notiek starptautiskā mērogā, bet juridiskais statuss dažādās valstīs un pasākumos tiek vērtēts atšķirīgi.

Sagaidāms, ka RVC juridiskā statusa nostiprināšana turpmāk sekmēs RVC reģionālo un nacionālo programmu īstenošanu, kā arī palielinās iespējas piesaistīt dažādu finansiālo atbalstu šo programmu īstenošanai.

Tāpat juridiskā statusa nostiprināšana veicinās vienotas RVC aktivitātes visos nacionālajos birojos un tādējādi tiks nodrošināta daudz efektīvāka RVC darbība.

Latvija ir parakstījusi RVC dibināšanas dokumentu – Hartu – un kopš 1995.gada Latvijā ir RVC pārstāvniecība.

Svarīgākais