Bornholmā apspriež Baltijas valstu atjaunotās neatkarības 20 gadus un reģiona sadarbības nākotni

No 26. līdz 28.septembrim Latvijas vēstnieks Dānijā Gints Jegermanis un Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecības Dānijā vadītājs Gints Janums uzturējās trīs dienu vizītē Bornholmā, Dānijā.

Vizītes pirmajā dienā, 26.septembrī vēstnieks un LIAA pārstāvis apmeklēja Latvijas goda konsulātu Bornholmā, Ronē (Rønne) un sarunās ar Latvijas goda konsulu Poulu Frīsu Hansenu (Poul Friis Hansen) apsprieda iespējamo sadarbību starp Latvijas un šīs Dānijas salas uzņēmējiem, kā arī kultūras un izglītības jomā.

Tāpat 26.septmebrī G.Jegermanis un G.Janums tikās ar Østkraft Holdning A/S pārstāvi Maju F.Bendtsenu (Maja F. Bendtsen), lai iepazītos ar Bornholmas plāniem ieviest elektromašīnas un to atbalsta mehānismiem, kā arī apsprieda Bornholmas gudrā elektrotīkla projekta attīstības gaitu. Latvijas vēstnieks vienojās, ka Østkraft Holdning A/S palīdzēs nodibināt nepieciešamos sakarus starp Roenes un Liepājas pašvaldībām, lai līdzīgs projekts tiktu attīstīts Latvijā.

27. un 28.septembrī vēstnieks G.Jegermanis un LIIA pārstāvis G.Janums piedalījās Baltijas konferencē Pagātne, brīvība, nākotne. Konferences programma bija sadalīta divās daļās un noritēja divās mazpilsētās. Politiskā notika Svanekē (Svaneke), ekonomiskā - Nekso (Nexø). G.Janums piedalījās ekonomiskajā konferencē un stāstīja par biznesa iespējām Latvijā.

90.gadu sākumā Bornholma kļuva par vietu, kur, pateicoties Uffes Ellemana - Jensena (Uffe Ellemann-Jensen) dibinātajam Dānijas Demokrātijas fondam, vairāku gadu garumā simtiem cilvēku no Baltijas valstīm tika izglītoti dažādās valsts pārvaldes jomās, ekonomikā, kā arī mediju un sabiedrības attīstības jautājumos. Tobrīd tika radīts Svanekes kultūras centrs Svaneke Gaarden, kam bija īpaši svarīga loma Baltijas valstu un Dānijas sakaru attīstīšanā 20.gadsimta 90.gadu sākumā.

Politiskā konference notika Svaneke Gaarden telpās. Par nozīmīgajām pārmaiņām Baltijas valstu liktenī 27.septembrī runāja agrākais Dānijas ārlietu ministrs Uffe Ellemans - Jensens, Dānijas kultūras institūta pirmā pārstāve Rīgā Rike Helmsa (Rike Helms) un vairāki citi konferences dalībnieki. Pirmās dienas vakars noslēdzās ar skaistu koncertu. Uzstājās improvizēts stīgu kvartets, kas apvienoja mākslinieces no visām četrām valstīm. Latviju pārstāvēja čelliste Agate Ozoliņa.

28.septembrī konferencē tika apspriestas Baltijas valstu un Dānijas jeb Ziemeļvalstu sadarbības iespējas turpmākajos 20 gados. Latvijas pusi pārstāvēja kultūras ministre Sarmīte Ēlerte. Svarīgas atziņas pauda arīdzan Dānijas kultūras institūta ģenerālsekretārs Fins Andersens (Finn Andersen), Ziemeļu ministru padomes sekretariāta vadītājs Haldors Asgrimsons (Haldór Asgrimsson) un citi runātāji.

Konferences dalībnieki bija vienisprātis, ka Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbība ir plaši attīstīta un ka nav nepieciešams dibināt jaunas struktūras. Vienlaikus ir mazinājusies politiskā interese abpus Baltijas jūrai, tāpēc ir jāmeklē veidi, kā kopt un no jauna attīstīt to noskaņu un sadarbības dziņu, kas piemita šim reģionam pirms 20 gadiem. Tika runāts par jaunas jeb modernizētas reģiona identitātes radīšanu, par zaļās izaugsmes sadarbības izšķirošo lomu, par infrastruktūras un cilvēku individuālo un profesionālo sakaru daudzveidošanu, par radošo industriju kopdarbu.

Konferences noslēgumā tika nolemts izveidot neformālu darba grupu, kas varētu veicināt atjaunotas sadarbības padziļināšanu. Latvijas vēstnieks Dānijā Gints Jegermanis apņēmās sākotnēji koordinēt šādas darba grupas radīšanas procesu.