Bolīvijā sākusies valdības krīze

Skandāls, kas saistīts ar Bolīvijas valdības plāniem Amazones džunglu rezervātā uzbūvēt 300 kilometrus garu šoseju, draud pāraugt valdības krīzē – pēc tam, kad policija pielietoja spēku pret demonstrantiem, atkāpušies jau divi kabineta ministri un vēl vairākas amatpersonas, bet prezidenta Evo Moralesa popularitāte strauji krītas.

Jau svētdien, pāris stundas pēc tam, kad drošības spēki, pielietojot stekus un asaru gāzi, izdzenāja protesta akcijas dalībniekus, par savu demisiju paziņoja aizsardzības ministre Sesīlija Čakone, bet vakar viņas piemēram sekoja iekšlietu ministrs Sača Ljorenti, vēsta BBC. Iesniedzot demisiju, ministrs paziņoja, ka nedz viņš, nedz prezidents nav devuši pavēli lietot spēku pret demonstrantiem, mēģinot pārlikt vainu uz savu vietnieku Markosu Farfanu. Arī viņš iesniedzis atlūgumu, uzsverot, ka policijas īpašo uzdevumu vienības komandieri lēmumu par spēka lietošanu pieņēmuši uz vietas, vadoties pēc situācijas. Vakar par savu demisiju paziņojusi arī migrācijas lietu pārvaldes vadītāja Marija Renē Kuiroga, kura pavēstījusi, ka šādā veidā solidarizējoties ar protestētājiem.

Līdz pat šai nedēļai E. Moraless bija aizstāvējis Brazīlijas finansētā autoceļa būvi, uzsverot, ka tas būtu ļoti nozīmīgs Bolīvijas ekonomikai, ir sevišķi tām nozarēm, kas saistītas ar eksportu. Pa autoceļu būtu iespējams kravas no Bolīvijas nogādāt gan Brazīlijas Atlantijas okeāna ostās, gan Čīles Klusā okeāna ostās. Tomēr, redzot, cik liela pretestība ir šim projektam, E. Moraless paziņojis par tā apstādināšanu un solījis, ka divās valsts provincēs tiks sarīkoti referendumi, lai noskaidrotu iedzīvotāju attieksmi pret ceļa būvniecību. Tomēr, neraugoties uz to, protesta akcijas turpinās un vakar Bolīvijā bija izsludināts streiks.

Svarīgākais