Atceltas Kosovas un Serbijas sarunas

Pēc Serbijas iniciatīvas vakar atcelts Briselē ieplānotais kārtējais sarunu raunds starp Serbiju un Kosovu, paziņojuši sarunu organizētāji no Eiropas Savienības. Sarunu izjukšanas iemesls ir kārtējās nekārtības galvenokārt serbu apdzīvotajos Kosovas ziemeļos, kur notikušas iedzīvotāju sadursmes ar NATO misijas KFOR spēkiem un Kosovas albāņu policistiem un muitniekiem.

ES ārlietu un drošības politikas pārstāves Ketrīnas Eštonas īpašais sūtnis Roberts Kūpers sarunā ar Reuters paziņojis, ka Serbijas delegācija vakar vēlējusies sākumā apspriest situāciju ap diviem robežkontroles punktiem uz Serbijas un Kosovas robežas. Kad Kosovas pārstāvji paziņojuši, ka šā jautājuma nav darba kārtībā, turklāt viņi uzskata robežkontroli par savu iekšējo lietu, Belgradas delegācija paziņojusi, ka šādos apstākļos tā nevar atsākt sarunas. «Tās tiks turpinātas, līdzko Serbijas puse būs gatava,» sacījis R. Kūpers.

Vakardienas sarunās bija plānots apspriest trīs galvenos jautājumus – telekomunikācijas, enerģētiku un Prištinas pārstāvju iespējamo līdzdalību starptautiskos forumos ar Serbijas līdzdalību. Jāatgādina, ka Serbija tā arī nav atzinusi 2008. gada februārī pasludināto Kosovas neatkarību, taču kopš šā pavasara ar ES starpniecību tiek organizētas sarunas, kuru laikā puses mēģina vienoties par mierīgu līdzāspastāvēšanu. Reuters uzsver, ka Eiropas Savienība skaidri likusi saprast Belgradai, ka vienošanās ar Prištinu ir viens no nepieciešamajiem priekšnosacījumiem, lai Serbija varētu kļūt par ES kandidātvalsti.

AFP vēsta, ka arī vakar situācija Kosovas ziemeļos bijusi samērā saspīlēta – serbu iedzīvotāji turpina bloķēt ceļus, kas savieno Kosovu un Serbiju. Pastāv bažas, ka vietējie aktīvisti atkal mēģinās nopostīt robežkontroles punktus, kurus apsargā KFOR spēki. Otrdienas sadursmēs ievainoti vismaz četri KFOR karavīri un desmit serbu civiliedzīvotāju.

Svarīgākais