Noziedznieku atrod pēc 40 gadu ilgas bēguļošanas

© Scanpix

Pēc vairāk nekā 40 gadu ilgas bēguļošanas vienā no Portugāles galvaspilsētas Lisabonas priekšpilsētām apcietināts 68 gadus vecais ASV pilsonis Džordžs Raits.

1970. gadā viņš izbēga no cietuma Ņūdžersijā, pēc diviem gadiem vadīja bandu, kas nolaupīja pasažieru lidmašīnu, saņēma izpirkuma naudu par pasažieru atbrīvošanu, bet ar lidmašīnu devās uz Alžīriju, kur atrada patvērumu. Gaidāms, ka jau tuvākajā laikā Dž. Raits tiks izdots ASV, kur viņam būs jāizcieš atlikušais cietumsods un, visticamāk, jāstājas tiesas priekšā par lidmašīnas nolaupīšanu.

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) paziņojis, ka Dž. Raits ilgus gadus atradies tā visvairāk meklēto noziedznieku sarakstā, bet aktīva viņa meklēšana uzsākta pēc tam, kad 2002. gadā izveidota īpaša apakšvienība, kas no jauna sākusi skatīt visu izbēgušo noziedznieku lietas. «Šī operācija apliecināja, ka noziedznieki nevar justies droši pat 40 gadu pēc tam, kad šķietami izbēguši no soda,» Reuters citē FIB īpašā aģenta Maikla Vorda sacīto. Viņš stāstījis, ka īpašā FIB apakšvienība skrupulozi pētījusi visus dokumentus, kas saistīti ar Dž. Raitu un viņa ģimeni, mēģinot atrast kādus pavedienus, kas palīdzētu noteikt viņa atrašanās vietu. Sastādītajā sarakstā minēta arī Portugāle, un, kad FIB speciālisti salīdzinājuši pirkstu nospiedumus Portugāles Nacionālajā identifikācijas karšu reģistrā ar savos arhīvos atrastajiem Dž. Raita pirkstu nospiedumiem, kļuvis skaidrs, ka meklētā persona ir atrasta. Pagājušās nedēļas nogalē Portugāles policija pēc amerikāņu lūguma apcietinājusi Dž. Raitu, bet šonedēļ Portugālē ieradušies FIB aģenti, kuru uzdevums ir nokārtot nepieciešamos dokumentus viņa izdošanai.

Aģentūra AP atgādina, ka Dž. Raits 1962. gadā tika notiesāts uz 30 gadiem cietumā par kādas degvielas uzpildes stacijas īpašnieka slepkavību, kas tika pastrādāta bruņotas laupīšanas laikā. 1970. gadā viņam kopā ar vēl trim cilvēkiem izdevās izbēgt no Līsburgas cietuma Ņūdžersijas štatā. Saskaņā ar FIB rīcībā esošo informāciju, izbēgušais cietumnieks devies uz Detroitu, kur

pievienojies radikālajam afroamerikāņu grupējumam Black Liberation Army, kas ar vardarbīgu metožu palīdzību cīnījies par tumšādaino iedzīvotāju tiesībām.

1972. gada 31. jūlijā pieci šā grupējuma locekļi nolaupīja kompānijas Delta Air Lines lidmašīnu, kas bija ceļā no Detroitas uz Maiami, par ķīlniekiem sagrābjot 86 pasažierus. Tiek uzskatīts, ka nolaupīšanas organizētājs bija tieši Dž. Raits – viņš kāpa lidmašīnā, pārģērbies par mācītāju, un bija bruņojies ar Bībelē, kurai bija izgrieztas lapas, noslēptu pistoli. Interesanti, ka tieši pēc šā incidenta ASV Kongress pieņēma lēmumu, saskaņā ar kuru visas valsts lidostas tika aprīkotas ar drošības sistēmām, kas neļauj lidmašīnās ienest ieročus.

Pēc Maiami notikušajām pārrunām nolaupītāji piekrita ķīlniekus atbrīvot pret miljons dolāru lielu drošības naudu. FIB aģentam, kas nogādāja koferi ar naudu noziedzniekiem, viņi lika izģērbties līdz peldbiksēm, lai būtu pārliecināti, ka šis cilvēks nav bruņots – attiecīgas fotogrāfijas vēlāk parādījās laikrakstos, un FIB bija spiests pārdzīvot pamatīgu pazemojumu. Pēc ķīlnieku atbrīvošanas noziedznieki lika lidmašīnas apkalpei doties uz Bostonu, kur lidmašīnai tika uzpildīta degviela, uzņemts starptautiskos maršrutus pārzinošs navigators un laineris izlidoja uz Alžīriju.

Kaut gan šīs valsts varas iestādes pēc ASV prasības aizturēja nolaupītājus un pat atdeva amerikāņiem lidmašīnu un noziedzniekiem samaksāto izpirkuma naudu, izdot teroristus tās atteicās. Alžīrijā Dž. Raits un viņa līdzdalībnieki atrada patvērumu pie rakstnieka un politiskā aktīvista Eldridža Klīvera, kurš bija emigrējis no ASV un no Alžīrijas Sociālistiskās partijas saņēmis atļauju atvērt radikālās organizācijas Melnās panteras biroju šajā valstī. Septiņdesmito gadu vidū lidmašīnas nolaupītāju grupējums pārcēlās uz Franciju, kur 1976. gadā četri Dž. Raita līdzdalībnieki tika apcietināti un notiesāti – tiesa, Francija tā arī viņus neizdeva ASV. Par bēguļojošā noziedznieka tālākajām gaitām nekas nav zināms, tāpēc amerikāņu mediji ar nepacietību gaida viņa izdošanu un atklātu tiesas prāvu par 1972. gadā notikušo lidmašīnas nolaupīšanu.

Pasaulē

Tā kā Krievijas cietumā noindētā Putina ienaidnieka Alekseja Navaļnija politisko mantinieku cīņā par monopoltiesībām būt  vienīgajiem “īstenajiem” opozicionāriem izskanējis arī Latvijas vārds, tad, lai izvairītos no pārsteidzīgiem secinājumiem, nepieciešams izskaidrojums: kas ir kas šajā pamatīgajā putrā.