Šveices parlaments aizliegs sabiedriskās vietās atrasties ar aizsegtu seju

Šveices parlamenta apakšpalātas deputātu vairākums trešdien atbalstīja galēji labējo ierosināto likumprojektu, kas aizliegtu sabiedriskās vietās,atrasties ar aizsegtu seju, un šis aizliegums ir galvenokārt vērsts pret musulmaņu sievietēm, kas tradicionāli valkā seju pilnīgi aizsedzošās burkas vai nikabus, ziņo Agence France-Presse.

Ierosinājumu atbalstīja 101 Šveices parlamenta apakšpalātas deputāts, bet pret to bija 77. Tagad likumprojektu izskatīs parlamenta augšpalāta.

Galēji labējās Šveices Tautas partijas (SVP) politiķa Oskara Freizingera ierosinātajā likumprojektā teikts, ka "ikvienam, kurš vēršās federālajās, kantonu vai kopienu varas iestādēs,.. ir jābūt neaizsegtai sejai". Seju pilnībā aizklājošos tērpos ģērbušos cilvēkus varēs lūgt arī pamest sabiedriskās ēkas, lai garantētu citu apmeklētāju drošību.

Freizingers uzsvēra, ka "šajā laikā, kad ielas kļūst arvien nedrošākas, arvien vairāk cilvēku savas sejas slēpj aiz balaklavām, maskām vai burkām, kas "padara neiespējamu šo cilvēku identifikāciju, kas ir īpaši apgrūtinoši vardarbības gadījumā vai pārbaudot identitāti".

Francija pērn kļuva par pirmo valsti, kur seju pilnībā aizsedzoša apģērba valkāšana sabiedriskās vietās ir aizliegta ar likumu. Drīz pēc tam šādu soli spēra arī Beļģija.

16.septembrī arī Nīderlandes valdība vienojās aizliegt musulmaņu tradicionālos apģērbus, kas pilnībā aizsedz seju.