Bulgāri protestē pret čigāniem

Naktī uz otrdienu daudzviet Bulgārijā notikušas pret čigāniem vērstas protesta akcijas un to dalībnieku sadursmes ar policiju. Nemierus izraisīja fakts, ka pagājušonedēļ kāds Plovdivas apkaimes čigānu barona Kirila Raškova radinieks ar mikroautobusu tīši uzbrauca 19 gadus vecam bulgāru jaunietim, kurš no gūtajiem savainojumiem mira.

Lai gan Bulgārijas prezidents Georgijs Pirvanovs, kurš pirmdien bija ieradies Plovdivā, lai nomierinātu satracinātos ļaudis, uzsvēris, ka runa nav par «rasu naidu, bet gan personīgām domstarpībām», notikumi Bulgārijas lielākajās pilsētās, kur notikuši uzbrukumi čigānu kopienām, runā par ko citu, atzīst vietējā ziņu aģentūra Novinite.

Protesta akcijās lielākoties piedalās futbola fani, labējo un nacionālistisko grupējumu pārstāvji, kuru mērķis ir tieši čigānu tautības iedzīvotāji. «Viņiem nācies iebarikādēties savās mājās, daži ir bruņojušies ar šaujamieročiem, bet lielākā

daļa – ar lāpstām, cirvjiem vai rungām,» vēsta aģentūra. Gan Plovdivā, gan Sofijā, gan Varnā un Pļevnā reģistrēti jauniešu grupējumu iebrukumi čigānu apdzīvotajos kvartālos. Līdz vakardienai policija bija apcietinājusi vairāk nekā 100 aktīvāko nemieru cēlāju, taču interneta sociālajā tīklā Facebook turpināja izplatīties aicinājumi, iestājoties tumsai, rīkot jaunas «atriebes akcijas».

Bulgārijas nacionālā televīzija vēsta, ka Katunicas ciematā netālu no Plovdivas nodedzinātas vairākas K. Raškovam un viņa tuviniekiem piederošas mājas. Pašu čigānu baronu policija pirmdien vēlu vakarā pārvedusi uz Sofiju, viņa atrašanās vieta tiek turēta slepenībā. Liela daļa Bulgārijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka K. Raškovs, kurš tiek dēvēts arī par Caru Kiro, ir liela, organizēta noziedzīga grupējuma līderis. Nacionālā televīzija uzsver, ka bija jāsākas nemieriem, lai varas iestādes beidzot pievērstu uzmanību viņa aktivitātēm – vakarrīt Bulgārijas Nacionālais ieņēmumu dienests paziņoja, ka sākta izmeklēšana pret šā dienesta Plovdivas departamenta vadītājiem, jo ir aizdomas, ka viņi palīdzējuši K. Raškovam izvairīties no nodokļu maksāšanas.

Svarīgākais