Igaunija: nevaram piekrist gāzesvada "Nord Stream" ierīkošanai

Igaunijas parlamenta Vides, Ekonomikas un Ārlietu komiteja otrdien nāca klajā ar paziņojumu, ka tās nevar piekrist gāzesvada "Nord Stream" ierīkošanai Baltijas jūras gultnē, jo nav izslēgta ievērojama negatīva ietekme uz vidi, ziņo raidsabiedrība ERR.

Komitejas norāda, ka, balstoties uz ziņojumu par gāzesvada ietekmi uz vidi, tā ierīkošanai nevar piekrist, jo nav pienācīgi ņemts vērā Baltijas jūras unikālais raksturs, vēsturiskais piesārņojuma slogs un šo faktoru radītie draudi videi un cilvēku veselībai.

Komitejas uzsver, ka novērtējumā par ietekmi uz vidi nav ņemtas vērā Baltijas jūras īpatnības. "Piemēram, ūdens masu kustība tiek raksturota, balstoties uz modeļiem, kas izstrādāti atklātam okeānam un neatbilst Baltijas jūrai," teikts komiteju paziņojumā.

Komitejas nolēma atbalstīt iniciatīvu, kas prasa iesniegt parlamentam apspriešanai šāda satura paziņojuma projektu un izvirzīt to parakstīšanai.

Parlamenta komitejas arī pieprasīja izstrādāt caurskatāmākas starptautiskās procedūras un vairāk iekļaut sabiedrību un zinātniekus diskusijā par "Nord Stream" ietekmi uz vidi.