Spānijā atlaists parlaments

Spānijas premjerministrs Hose Luijs Rodriges Sapatero paziņojis par valsts parlamenta atlaišanu un nosaucis ārkārtas vēlēšanu datumu, informē ziņu aģentūra EFE.

Ārkārtas vēlēšanas notiks 20.novembrī. Jaunais parlaments savu darbu sāks 13.decembrī.

Sapatero paziņoja, ka šāds lēmums ļaus jaunajai valdībai īstenot efektīvāku politiku, jo tam būs vairāk laika ekonomisko reformu izstrādei. Prasību rīkot ārkārtas vēlēšanas vairāk kārt bija izteikusi opozīcija.

Pats Sapatero atteicies balotēties parlamenta vēlēšanās. Viņa vietā Spānijas Sociālistisko strādnieku partiju vēlēšanās vadīs bijušais iekšlietu ministrs Alfredo Peres Rubalkaba. Viņš jau vēlētājiem paziņojis, ka darīs visu iespējamo, lai nosargātu izglītības un veselības jomas no gaidāmās izdevumu samazināšanas, ja kļūs par premjerministru, ziņo aģentūra Associated Press.

Lai gan, spriežot pēc socioloģisko aptauju rezultātiem, Rubalkabam ir vājas izredzes nokļūt premjera amatā. Sociālistus atbalsta 31,4% spāņu, kamēr par Spānijas Tautas partiju balsot sola 46,1% vēlētāju.

Sapatero valdības popularitāte strauji samazinājās līdz ar ekonomiskās krīzes iestāšanos Spānijā.Bezdarba līmenis valstī sasniedz 21%. Tas ir pats augstākais rādītājs attīstīto valstu vidū. Lai glābtu finansiālo situāciju, valdībai nācās samazināt savus tēriņus, kā arī darba vietas valsts pārvaldes struktūrās.

Pretkrīzes reformas sabiedrībā ir ļoti nepopulāras. Kopš 2010.gada Spānijā turpinās dažādas masveida protesta akcijas un streiki.