Stiprinās tirdzniecības sakarus ar Palestīnu

Otrdien Eiropas Parlaments (EP) balsos par tirdzniecības nolīgumu, kura mērķis ir veicināt Palestīnas ekonomikas attīstību, atļaujot no 2012. gada Palestīnas lauksaimniecības un zivsaimniecības produktu tiešu eksportu uz ES, nevis caur Izraēlu.

ES un Palestīniešu pašpārvaldes nolīgums, kuram vēl jāsaņem EP apstiprinājums, lai stātos spēkā nākošgad, garantēs beznodokļu un pārsvarā bez kvotām tiešu piekļuvi Eiropas tirgum lauksaimniecības un zivsaimniecības produktiem no Rietumkrasta un Gazas sektora. Vienlaikus tas nodrošinās atsevišķu Eiropas produktu iekļūšanu Palestīnas tirgū.

Deputāti norāda, ka ES tirgus atvēršana Palestīnas produktiem, kuri līdz šim atradušies Izraēlas muitas iestāžu tiešā kontrolē, palīdzēs palestīniešiem attīstīt tirdzniecību, paplašināt ekonomiku un veidot savu valsti.

Palestīniesu pašpārvalde patlaban ir ES mazākais tirdzniecības partneris Eiropas un Vidusjūras reģionā un viens no mazākajiem pasaulē. Kopējais tirdzniecības apjoms ar ES 2009.gadā bija 56,6 miljoni eiro apmērā, no kuriem 50,5 miljoni bija ES eksports. Palestīnas produktu imports Eiropas Savienībā 2009.gadā bija 6,1 miljons eiro, no kuriem lielāko daļu veidoja lauksaimniecības produkti (70,1%). 2010.gada pirmajos četros mēnešos imports pieauga par 32,6%.

Svarīgākais