Aicina veikt drošības pasākumus negadījumu novēršanai uz ceļiem

© Latvijas valsts ceļi

Tikai reāls rīcības plāns ceļu satiksmes drošības stiprināšanai varētu ievērojami samazināt nāves gadījumu un smagu negadījumu skaitu uz Eiropas ceļiem, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) Transporta komitejas deputāti.

Rezolūcijas projekts, par kuru plenārsēdē balsos otrdien, ierosina konkrētus pasākumus, kuri Eiropas Komisijai būtu jāīsteno nekavējoties.

Deputāti vēlas, lai Komisija izstrādātu rīcības plānu 2011. - 2020.gadam ar mērķi uz pusi samazināt ceļu satiksmes negadījumu izraisīto nāves gadījumu skaitu, par 60% — nogalināto bērnu skaitu un par 40% — nopietnu traumu skaitu.



Deputāts Dieter-Lebrecht Koch (EPP/Vācija) ierosina aizsargāt gājējus un velosipēdistus, apdzīvotās vietās, samazinot atļauto ātrumu līdz 30 km stunda, un padarīt ceļus drošākus riteņbraucējiem.


Rezolūcija mudina Komisiju līdz 2013.gadam iesniegt priekšlikumus par ES harmonizāciju attiecībā uz ceļa zīmēm, satiksmes noteikumiem un maksimālo pieļaujamo alkohola koncentrāciju autovadītāju asinīs. Deputāti iesaka noteikt nulle promiles pieļaujamo alkohola koncentrāciju autovadītājiem-profesionāļiem visu laiku un iesācējiem pirmos divus gadus.


Statistikas dati par 2009.gadu:

- ES katru gadu ceļu satiksmes negadījumos mirst vairāk nekā 35 000 cilvēku 


- 1.5 miljoni cilvēku gūst smagas traumas, bieži ar sekām uz mūžu.


- aptuvenās ceļu satiksmes negadījumu sociālās izmaksas ir 130 miljardi eiro gadā.