Palestīnas prezidents lūdz valsti uzņemt ANO

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass piektdien oficiāli iesniedzis ANO ģenerālsekretāram Banam Gimunam pieteikumu ANO, lai Palestīna tiktu uzņemta par pilnvērtīgu dalībvalsti.

Abass vēsturisko pieteikumu atzīt Palestīnu par pilntiesīgu ANO dalībvalsti Banam iesniedzis mapē ar palestīniešu logo uz tās.

Tajā pat laikā okupētā Rietumkrasta lielākajās pilsētās vērot tiešraidē notiekošo pulcējas milzīgi cilvēku pūļi, paužot atbalstu Palestīnas uzņemšanai ANO.

Vienlaikus Izraēla izteikusi nožēlu par palestīniešu sperto soli.

"Mēs nožēlojam šo soli," pavēstīja Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu preses pārstāvis Gidi Šmerlings. "Mēs uzskatām, ka vienīgais ceļš uz mieru ir caur sarunām, nevis vienpusīgiem soļiem."

Lai Palestīna iegūtu pilntiesīgas ANO dalībvalsts statusu, vispirms tās pieteikumu balsojumā jāatbalsta vismaz deviņām no 15 Drošības padomes dalībvalstīm.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass piektdien uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā pavēstīja, ka Izraēla "sadragājusi pret klintīm" visus centienus panākt mieru, skaidrojot, kāpēc viņš oficiāli iesniedzis pieteikumu ANO, lai Palestīna tiktu uzņemta par dalībvalsti.

"Visus šos starptautisko pušu patiesos centienus un mēģinājumus atkārtoti pret klintīm sadragāja Izraēlas valdības nostāja, kas ātri sagrāva cerības, kuras radīja sarunu sākšana pagājušajā septembrī," paziņoja Abass.

Viņš arī norādīja, ka Izraēlas piekoptā politika veidot ebreju kolonistu apmetnes okupētajā Rietumkrastā "iznīcinās iespējas" izveidot divas valstis.

Palestīniešu prezidents ieradās teikt runu īsi pēc pieteikuma iesniegšanas ANO ģenerālsekretāram Banam Gimunam, lūdzot atzīt Palestīnu par pilntiesīgu ANO dalībvalsti. Ieejot zālē, vairākas delegācijas viņu sagaidīja, stāvot kājās un vētraini aplaudējot.

Abass vēsturisko pieteikumu atzīt Palestīnu par pilntiesīgu ANO dalībvalsti Banam iesniedzis mapē ar palestīniešu logo uz tās.

Tajā pat laikā okupētā Rietumkrasta lielākajās pilsētās vērot tiešraidē notiekošo pulcējušies milzīgi cilvēku pūļi, paužot atbalstu Palestīnas uzņemšanai ANO.

Izraēla izteikusi nožēlu par palestīniešu sperto soli.

"Mēs nožēlojam šo soli," pavēstīja Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu preses pārstāvis Gidi Šmerlings. "Mēs uzskatām, ka vienīgais ceļš uz mieru ir caur sarunām, nevis vienpusīgiem soļiem."

Lai Palestīna iegūtu pilntiesīgas ANO dalībvalsts statusu, vispirms tās pieteikums balsojumā jāatbalsta vismaz deviņām no 15 Drošības padomes dalībvalstīm.

Taču ASV jau paziņojušas, ka šādas prasības iesniegšanas gadījumā izmantos savas veto tiesības, kuras Vašingtona bauda kā Drošības padomes pastāvīgais loceklis.

Pat ja neizdosies iegūt Drošības padomes atbalstu, palestīniešu pašpārvalde var lūgt Ģenerālo asambleju piešķirt tai novērotājvalsts statusu, kādu bauda, piemēram, Vatikāns.

Saskaņā ar ANO pastāvošo kārtību pilntiesīgas dalībvalsts statusa iegūšanai nepieciešams Drošības padomes ieteikums un pēcāk arī divu trešdaļu vairākums balsojumā Ģenerālajā asamblejā.

Savukārt novērotājvalsts statusa iegūšanai vajadzīgs tikai vairākums balsojumā Ģenerālajā asamblejā, kur nav iespējams noteikt veto.

Šāds statuss nodrošinātu palestīniešiem piekļuvi arī starptautiskajām organizācijām.

Izraēla un tās tuvākā sabiedrotā ASV nosoda palestīniešu apņemšanos panākt, ka Palestīna tiek atzīta par ANO dalībvalsti, norādot, ka konflikts atrisināms vienīgi divpusējās sarunās.

Svarīgākais