Serbijas prezidentu sodīs par alkohola lietošanu stadionā

Aptuveni 750 dolāru liels naudassods draud Serbijas prezidentam Borisam Tadičam un vairākiem citiem sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, kuri valsts futbola izlases iekļūšanu Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā atzīmējuši, atkorķējot šampanieti stadiona Crvena Zvezda VIP ložā. Šāda rīcība ir pretrunā ar likumu, kas aizliedz alkohola pārdošanu, ienešanu un lietošanu sporta objektos.

Šāds likums Serbijā ir spēkā jau vairākus gadus, jo iekšlietu struktūras uzskata, ka tikai stingras kārtības ievērošana samazinās stadionos notiekošo incidentu skaitu. Serbijas mediji vēsta, ka pats prezidents par šādu kārtību varējis arī nezināt, taču tā noteikti nav nekāds jaunums valsts Futbola asociācijas vadītājam Tomislavam Karadžičam, sporta ministrei Sņežanai Markovičai-Samardžičai, Belgradas domes vadītājam Aleksandram Antičam un citām amatpersonām, kas kopā ar valsts līderi pacēluši šampanieša glāzes par godu futbolistu panākumiem.

Gods kam gods, B. Tadičs un S. Markoviča-Samardžiča jau paziņojuši, ka gadījumā, ja Iekšlietu ministrijas veiktajā izmeklēšanā tiks atzīti par vainīgiem, viņi neizvairīsies no soda maksāšanas. Nezināmu iemeslu dēļ prezidents gan mēģinājis taisnoties, ka viņš tikai atkorķējis pudeli, salējis dzērienu glāzēs un uzsaucis tostu, šampanieti pie lūpām pieliekot "tīri simboliski". No likuma viedokļa gan nekādas atšķirības nav, jo šampanietim stadiona teritorijā nemaz nebūtu jāatrodas. Tikpat labi arī parastie fani varētu apgalvot, ka alus bundžiņas vai ko stiprāku uz spēli paņēmuši līdzi "tīri simboliski", un apelēt pie tā, ka dokumentāru pierādījumu alkohola lietošanai sabiedriskā vietā nav.

Svarīgākais