Ukrainā sākusies melnā vēlēšanu kampaņa

Vakar sākusies kandidātu izvirzīšana nākamā gada 17. janvārī paredzētajām Ukrainas prezidenta vēlēšanām. Politologi uzskata, ka reģistrēsies līdz pat 20 kandidātu, tomēr reālas izredzes uz uzvaru ir tikai opozīcijā esošās Reģionu partijas līderim Viktoram Janukovičam un premjerministrei Jūlijai Timošenko.

Kaut gan atšķirībā no 2004. gada vēlēšanām pretendentiem jāiemaksā vairāk nekā trīsreiz lielāka drošības nauda (2,5 miljoni grivnu jeb 312 000 dolāru, kurus atgūs tikai uzvarētājs vai divi kandidāti, kuri iekļūs vēlēšanu otrajā kārtā), jau vairāk nekā desmit politiķu paziņojuši par vēlmi piedalīties vēlēšanās. Viņu vidū ir gan bijušais Augstākās Radas spīkers Arsenijs Jaceņuks, kurš sevis reklamēšanu sāka jau vasaras sākumā un pašlaik ir zaudējis popularitāti, gan pašreizējais Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, kas pašlaik var lepoties ar 4% vēlētāju atbalstu, gan komunistu līderis Petro Simoņenko, kurš ir regulārs vēlēšanu dalībnieks, gan Augstākās Radas spīkers Volodimirs Ļitvins, gan vairāki Ukrainā un ārpus tās robežām pazīstami biznesmeņi.

Saskaņā ar pēdējām aptaujām V. Janukoviča (atbalsts no 27% līdz 30%) un J. Timošenko (no 16% līdz 19%) iziešana otrajā kārtā, kas paredzēta 7. februārī, tiek uzskatīta par reālāko iznākumu. Ņemot vērā, ka aptuveni 25% Ukrainas vēlētāju vēl nav izlēmuši, par ko balsot, tālāk, kā mēdz sacīt, iespējami varianti. Tas arī ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc savas kandidatūras vēlēšanās gatavojas izvirzīt vesela virkne politiķu, kuriem pat vislabvēlīgākās apstākļu sakritības gadījumā nav pamata cerēt uz vairāk nekā 5% balsu. "Notiks tirgošanās par to, kuru no kandidātiem viņi skaļi atbalstīs nākamajā kārtā, tāpat dalība kampaņā uzskatāma par zināmām investīcijām nākamajās parlamenta vēlēšanās. Ir gandrīz skaidrs, ka jaunais prezidents, lai kurš tas arī būtu, sākumā atlaidīs parlamentu un izsludinās jaunas vēlēšanas," sarunā ar Kommersant saka politologs Jurijs Jakimenko.

Kaut gan oficiāli kampaņai tik tikko dots starts un galīgo kandidātu sarakstu paziņos tikai 13. novembrī, cīņa sākusies jau pirms kāda laika un solās būt ļoti asa. Ukrainu jau paguvis satricināt seksa skandāls – trīs J. Timošenko bloka deputāti tiek apvainoti pedofilijā un slavenās pionieru nometnes Artek bērnu seksuālā izmantošanā. Atbildes trieciens nebija ilgi jāgaida. Ukrainas medijos parādījušās ziņas par V. Janukoviča pagātnes grēkiem – viņš esot bijis iesaistīts kādas sievietes grupveida izvarošanā, taču, pateicoties sakariem milicijā, lietu izdevies noklusēt. Politologi uzsver, ka šie apvainojumi ir tikai sākums.

Svarīgākais