Itālijā seismologus tiesā par kļūdainu prognozi

Itālijas tiesa sāk skatīt apsūdzības pret sešiem zinātniekiem un valdības ierēdni, kuri 2009. gadā nespēja prognozēt spēcīgo zemestrīci, kas piemeklēja L’Akvilas pilsētu. Gan apsūdzēto advokāti, gan zinātniskā sabiedrība norādījusi, ka precīza zemestrīču prognozēšana joprojām ir ārpus zinātnes iespējām, un nodēvējuši tiesu par «prāvu pret zinātni».

AFP vēsta, ka zinātniekiem, kuru vidū ir bijušais Itālijas Nacionālā ģeofizikas un vulkanoloģijas institūta prezidents Enco Boski un Dženovas universitātes fizikas profesors Klaudio Eva, izvirzītas apsūdzības nolaidībā un neuzmanībā – viņiem draud līdz pat 15 gadu ilgs ieslodzījums, turklāt daudzi zemestrīcē cietušie iesnieguši arī civilprasības 21 miljona eiro apmērā. Visi zinātnieki un valdības ierēdnis strādāja komisijā, kas tika izveidota 2009. gada sākumā – pēc tam, kad L’Akvilas apkaimi piemeklēja virkne vāju zemestrīču. Komisijas slēdzienā, kas tika publiskots 2009. gada 31. martā, bija sacīts, ka speciālistiem nav pamata uzskatīt, ka tās ir spēcīgākas zemestrīces priekšvēstneses, taču jau 6. aprīlī L’Akvilu piemeklēja 6,3 balles stipra zemestrīce, kas prasīja 308 cilvēku dzīvības un radīja lielus postījumus pilsētā un tās apkaimē.

«[Ekspertu grupa] sniedza aptuvenu, vispārīgu un nederīgu slēdzienu par seismiskās aktivitātes riskiem, kā arī nepilnīgu, neprecīzu un pretrunīgu informāciju,» apsūdzības rakstā sacīto citē BBC. Prokuratūra uzskata, ka komisija maldinājusi cilvēkus, dodot viņiem cerības, ka spēcīga zemestrīce nav gaidāma. «Tie, kuri viņiem nenoticēja un devās prom no pilsētas, paglābās,» uzsvērusi apsūdzība.

Apsūdzēto advokāti gan atgādinājuši, ka komisijas slēdziens ne tuvu nav bijis tik kategorisks – tajā nav izslēgta spēcīgas zemestrīces varbūtība un uzsvērts, ka daudzas L’Akvilas celtnes būtu jāpārbūvē, padarot tās seismiski izturīgākās. Taču galvenais, pie kā apelē advokāti, – mūsdienu zinātnē nav zināmi gadījumi, kad būtu izdevies precīzi prognozēt kādu zemestrīci. «Cilvēcei pietrūkst zināšanu, lai to paveiktu,» viņi uzsvēruši. Pagājušogad vairāk nekā 5200 zinātnieku no dažādām pasaules valstīm parakstīja atklātu vēstuli, aizstāvot savus kolēģus un norādot uz apsūdzību absurdumu, bet ASV Seismologu biedrība pat vērsās pie Itālijas prezidenta Džordžio Napolitano ar lūgumu iejaukties un pārtraukt procesu.

Svarīgākais