Bijušo Afganistānas prezidentu nogalina pašnāvnieks ar bumbu turbānā

Afganistānas Augstās miera padomes priekšsēdētājs Burhanudins Rabani nogalināts bumbas sprādzienā savās mājās galvaspilsētā Kabulā, otrdien informē raidsabiedrība BBC.

Rabani nogalinājis spridzinātājs pašnāvnieks, kas bumbu bija ievietojis savā turbānā uz galvas, ziņo Agence France-Presse.

Kā stāsta Kabulas kriminālpolicijas vadītājs Mohameds Zahirs, Rabani šodien vadīja miera sarunas ar mērenajiem talibu kaujiniekiem. Viens no tiem bija savā turbānā noslēpis sprāgstvielas, brīdī kad viņš atradies blakus Rabani bumba tika aktivizēta.

Rabani nogalināts uz vietas, bet četri Augstās padomes locekļi guvuši smagus ievainojumus.

Daudzi Augstās padomes locekļi paši ir bijušie lauku komandieri, kas savulaik cīnījušies ar talibiem un līdz ar to šīs institūcijas uzdevuma izpilde - panākt izlīgumu ar talibiem - ir diezgan apgrūtināta.

Savulaik Rabani vadīja vienu no modžahedu kaujinieku grupējumiem, kas cīnījās pret padomju armiju Afganistānā.

Pašreizējais valsts prezidents Karzajs atcēlis savu oficiālo vizīti Ņujorkā un gatavojas nekavējoties atgriezties dzimtenē.

Rabani bija valsts prezidents no 1992. līdz 1996.gadam, kad varu valstī pārņēma talibi. Pēc talibu režīma gāšanas 2001.gada novembrī un decembrī Rabani bija pagaidu prezidents.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais