Dānijā uzvar kreisie; pirmo reizi premjera krēslā sēdīsie sieviete

Dānijā ceturtdien notikušajās parlamenta vēlēšanās ir uzvarējis kreisi centriskās opozīcijas partijas "Sociāldemokrāti" vadītais bloks, izbeidzot desmit gadus ilgušo labēji centrisko spēku valdīšanu, un šīs partijas līdere Helle Torninga-Šmita kļūs par pirmo sievieti Dānijas premjera amatā.

Pēc visu balsu saskaitīšanas kontinentālajā Dānijā "Sociāldemokrātu" vadītais kreisi centriskais bloks ir ieguvis 89 no 179 parlamenta deputātu mandātiem, bet līdzšinējā premjerministra Larsa Lekes Rasmusena labēji centriskā koalīcija ieguvusi 86 mandātus.

Kad kļuva zināmi galīgie rezultāti, Torningas-Šmitas atbalstītāji sāka svinēt uzvaru, dejojot Džeimsa Brauna dziesmas "I Feel Good" pavadījumā un vicinot plakātus ar viņas smaidošo seju uz tiem. Automašīnas taurēja ar signāltaurēm, braucot garām viņas partijas štābam, un velosipēdisti skandināja signālzvanus.

Absolūtam vairākumam Dānijas parlamentā ir nepieciešami 90 deputātu mandāti. Četri mandāti, kas rezervēti Dānijas autonomajām teritorijām Grenlandei un Fēru (Farēru) salām, vēl nav iekļauti oficiālajos rezultātos, bet domājams, ka tie nemainīs šos rezultātus.