Briest nopietns strīds par Šengenas zonu

Eiropas Komisija piektdien plāno nodot dalībvalstu apspriešanai ierosinājumus, kas saistīti ar Šengenas brīvās pārvietošanās zonas noteikumu maiņu.

Vācija, Francija un Spānija jau brīdinājušas, ka plāns, saskaņā ar kuru Briseles ziņā būs lēmumi par iekšējās robežkontroles atjaunošanu, apdraud šo valstu suverenitāti, savukārt Grieķija asi noliegusi baumas, ka uz tās robežām ar citām ES valstīm kontrole tiks atjaunota tādēļ, ka caur Grieķiju ES ieplūst visvairāk nelegālo imigrantu.

Aģentūra AP atgādina, ka asas diskusijas par nepieciešamību mainīt Šengenas zonas noteikumus uzliesmoja šajā pavasarī, kad bēgļi no Ziemeļāfrikas, kas bija nelegāli ieradušies Itālijā, lielā skaitā sāka izceļot uz Franciju, liekot šīs valsts valdībai pieņemt lēmumu par kontroles atjaunošanu uz robežas ar Itāliju. Vasaras sākumā, aizbildinoties ar cīņu pret organizēto noziedzību, robežkontroli uz robežām ar Vāciju un Zviedriju daļēji atjaunoja arī Dānija.

Britu laikraksts The Guardian ziņo, ka Eiropas Komisijas ierosinājumi paredz, ka ES dalībvalstīm tiesības atjaunot kontroli uz bloka iekšējām robežām tiks dotas tikai ārkārtas gadījumos (piemēram, terora draudu dēļ) un uz pāris dienām, savukārt ilgtermiņa lēmumu pieņemšana paliks īpašas ES ekspertu padomes ziņā. AP vēsta, ka Vācija, Francija un Spānija nosūtījušas Briselei kopīgu paziņojumu, kurā uzsvērts, ka šāda lēmumu pieņemšanas kārtība apdraud ES dalībvalstu suverenitāti. «Nevienam nebūtu jāiejaucas tajā, kā mēs uzraugām savas robežas,» sacīts triju valstu paziņojumā. Satraukums pausts ne tikai par to, ka Brisele varētu uzlikt veto lēmumam par robežkontroles atjaunošanu, bet arī par to, ka ES pati varētu iniciēt šādu soli, ja uzskatītu to par nepieciešamu.

Laikraksts The Financial Times, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēstījis, ka šāds priekšlikums pieņemts, lai no Šengenas zonas uz laiku varētu izolēt Grieķiju – no 104 000 nelegālo imigrantu, kuri saskaņā ar statistikas datiem pērn nokļuvuši ES, 88 000 iebraukuši tieši caur Grieķiju. Šīs valsts iekšlietu ministrija gan nākusi klajā ar asu paziņojumu, kurā nosodīta britu laikraksta izplatītā informācija. «Šādas publikācijas rada nesaprašanos un kropļo patiesību. Jāņem vērā, ka mūsu valsts pēdējā gada laikā veikusi milzīgu darbu, sadarbojoties ar ES un ES robežapsardzes aģentūru Frontex,» sacīts Grieķijas iekšlietu ministrijas paziņojumā, kurā uzsvērts, ka Grieķija spēj kontrolēt savas ārējās robežas.

Deutsche Welle vēsta, ka Eiropas Savienības iekšlietu komisāre Sesīlija Malsmstrēma rosinājusi arī palielināt Frontex lomu un šim risinājumam otrdien piekritusi lielākā daļa Eiropas Parlamenta deputātu. Nolemts, ka tiks palielināts finansējums šiem spēkiem, turklāt tie kļūs neatkarīgāki no ES dalībvalstu valdībām – britu mediji norāda, ka arī šis lēmums varētu nepatikt Eiropas lielvalstīm.

Svarīgākais