Nobela prēmijas laureāts iesaka nacionalizēt Volstrītu

© skanpix

Nobela prēmijas laureāts, Prinstonas universitātes profesors Pols Krugmans aicinājis Balto namu nacionalizēt Volstrītu.

"Daži analītiķi, to vidū arī es, uzskata, ka vismaz dažām bankām nepieciešama liela kapitāla iepludināšana uz nodokļu maksātāja rēķina. Vienīgais ceļš, lai to izdarītu, ir dažu banku nacionalizācija uz laiku," Krugmans izteicies The New York Times. Viņa raksts Bankās ne viss ir kārtībā kļuvis par atbildi uz jauniem skandāliem, kas saistīti ar bonusu izmaksu bankām, kuras sākušas uzrādīt pozitīvus finanšu rezultātus.

Pēc ietekmīgā ekonomista domām banku sistēmas reforma ir nepieciešama valstij, kur lielākās investīciju bankas, nepaspējušas izkļūt no recesijas, jau sākušas gūt peļņu tirgū, kamēr finanšu – kredītu organizācijas un reālais ekonomikas sektors joprojām stagnē.

Komercbankas nepilda savas funkcijas biznesa kreditēšanā, īpaši tās izvairās kreditēt mazo biznesu, un tas kavē reālā sektora atveseļošanos, norāda Krugmans.

"Atslēgas" bankas kļūst finansiāli vājas un to vājums ietekmē ekonomiku kopumā, uzskata Krugmans. Pēc viņa domām, Baltā nama pozīcija, ka bankas pašas atveseļosies, ir kļūdaina un neveicina reālu situācijas uzlabošanos Volstrītā.

Svarīgākais