Romas pāvestu un Vatikāna amatpersonas apsūdz noziegumos pret cilvēci

Starptautiskajai Krimināltiesai Hāgā (SKT) nosūtīta prasība, kurā lūgts sākt tiesvedību pret Romas pāvestu Benediktu XVI apsūdzot viņu, Vatikāna valsts sekretāru un vēl divām augstākā līmeņa Vatikāna amatpersonas "noziegumos pret cilvēci".

Katoļu priesteru seksuālas izmantošanas upuri, kuri apvienojušies vienā organizācijā nolēmuši vērsties Starptautiskajā Krimināltiesā Hāgā.

Savā prasībā cietušie norāda, ka pārvestam kā institūcijas vadītājam jāuzņemas atbildība par garīdznieku rīcību, pat ja tā notikusi vēl pirms viņa stāšanās amatā. Cietušie uzsver, ka pāvests un Vatikāna amatpersonas zināja un pievēra acis uz "katoļu mācītāju veiktu sistemātisku seksuālu vardarbību" no kuras cietuši desmitiem tūkstoši bērnu.

Šāda rīcība var tikt kvalificēta kā "noziegumos pret cilvēci", uzskata cietušie.

Seksuālās izmantošanas upuru advokāti skaidro, ka pāvests un trīs Vatikāna augstākās amatpersonas nav panākušas vainīgo garīdznieku atbilstošu sodīšanu, pie tam uzskatāmi par atbildīgiem "sistemātiskā un vispārizplatītā" seksuālo noziegumu praksē baznīcas institūcijās.

Prasībai pievienoti 20000 dokumentu, kas norāda uz cietušo prasības taisnīgumu. To skaitā ir policijas atskaites,dažādi pierādījumi, preses ziņojumi un citi dokumenti.

Starptautiskā Krimināltiesa Hāgā jau paziņojusi, ka visi iesniegtie dokumenti tiks caurskatīti un tad tiesa pieņems lēmumu par krimināllietas ierosināšanu.Prokuroriem pirmkārt jānoskaidro vai šāda lieta atbilst Starptautiskās Krimināltiesas jurisdikcijai.

Savukārt laikraksta The New York Times aptaujātie juristi norādījuši, ka visticamāk cietušo prasība tiks noraidīta. Upuru advokāti gan norāda, ka tiesai vienalga šī lieta būtu jāizskata, jo lielais skaits cietušo jau sen kļuvis par starptautisku problēmu.

Kopš 2010.gada sākuma daudzās valstīs ir atklājies, ka simtiem bērnu cietuši fiziskus un seksuālus pāridarījumus iestādēs, kuras lielākoties vada Romas katoļu baznīca.

Baznīca atzinusi, ka tā nav pienācīgi izmeklējusi pāridarījumu gadījumus, un dažos gadījumos tie tikuši slēpti, pārceļot priesterus pedofilus uz citām draudzēm, bet nesaucot viņus pie atbildības un neziņojot par viņiem policijai.

Svarīgākais